Annonce
Annonce
Meldug plager havren
Delfin kan blive den nye topsort, hvis den bliver ved med at være fri for meldug, vurderer en ekspert.

Forsøgsleddene med havre blev grundigt studeret på markvandringen, hvor Inger Bertelsen (nr. tre fra venstre) fremhævede sorten Delfin for ikke at blive angrebet af meldug. Foto: Irene Brandt
Deltagerne havde allerede besigtiget vårbyggen og vårhveden, de sidste forsøgsled er tilsået med havre - dels sorterne Delfin og Poseidon og dels en blanding af sorterne Poseidon, Delfin og Symphony.
I takt med at deltagerne nåede frem til havreforsøgsledene blev der bukket dybt, for alle kiggede efter angreb af meldug i forsøget.
»Poseidon er næststørst i fremavl herhjemme i år.
Den har et godt index og fornuftig kernestørrelse - og lidt tendens til meldug,
som er en udfordring; men som sjældent giver alvorlige problemer,« sagde Sven
Hermansen fra Seges Økologi Innovation
Han ærgrede sig over, at producenten af den mest udbredte havresort, Dominique, ikke har ønsket at medvirke i de økologiske sortsforsøg - ikke mindst fordi meget tyder på, at netop denne sort i konventionelle forsøg ser ud til at have mistet sin resistens over for meldug.
Samme udbytter
I forsøg fra 2018 viste både Poseidon og Delfin gode udbytter ved vanding, og der var ikke markante forskelle på udbytterne i de to sorter. Til gengæld ramte blandingen i 2018, som også bestod af Poseidon, Delfin og Symphony, et lavere udbytte. I samme forsøg blev 10 pct. af blandingen og 9 pct. af Poseidon ramt af meldug, mens Delfin gik helt fri.
»Der er ikke mange ha med Delfin i år, men jeg tror, at denne sort kan blive den nye topsort, hvis den bliver ved med at være fri for meldug. Desværre er ingen af sorterne i dette forsøg resistent over for havrecystenematoder,« sagde chefkonsulent Inger Bertelsen fra Seges Økologi Innovation.
Den bedste måde at håndtere problemet med nematoderne i havremarken er derfor at lave et sædskifte, der sanerer for dette problem ved altid at anvende nematoderesistente vårbygsorter.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.