Annonce

Annonce

Algeforurenet vandløb

Kvælstoftilførslen skal reduceres med 6 pct. om året for at nå EU-målene om god økologisk tilstand i de indre farvande inden 2027 - de seneste 10 år har der dog været en årlig stigning på 2 pct. Foto: Colourbox

Landbrugets kvælstofudledning når højeste niveau i mere end et årti

"Det her er en rigtig grim historie," siger professor om nye tal, der viser, at udledningen af kvælstof fra landbruget sidste år nåede sit højeste niveau i 12 år.

Sidste år blev der udledt 72.000 ton kvælstof til vandmiljøet. Det er 22.000 ton mere end i 2018 og den højeste udledning siden 2008. Det viser nye tal fra Aarhus Universitet ifølge Politiken.

Det høje tal skyldes især megen regn, men korrigeret for denne faktor, lyder den foreløbige opgørelse på 59.000 ton, hvilket også er den højeste udledning i 12 år. 90 pct. af den menneskeskabte kvælstofudledning kommer fra landbruget, og udledningen fører til iltsvind i vandet.

"Det her er en rigtig grim historie," sagde Bo Riemann, professor i anvendt marin økologi og modellering, til Politiken, da tallene blev fremlagt på en konference.

Hans kollega Stiig Markager, professor i marin biodiversitet og eksperimentel økologi ved Aarhus Universitet, siger til Politiken, at kvælstoftilførslen skal reduceres med 6 pct. om året for at nå EU-målene om god økologisk tilstand i de indre farvande inden 2027 - de seneste 10 år har der dog været en årlig stigning på 2 pct.

Søren Hvid, landskonsulent hos videncentret Seges, afviser, at udledningen er steget de seneste 10 år, og siger, at der lige så vel kan være tale om status quo:

"Udsvingene er ikke større, end at de kan skyldes variationer i vejret."

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet