Annonce

Annonce

Algeforurenet vandløb

Kvælstoftilførslen skal reduceres med 6 pct. om året for at nå EU-målene om god økologisk tilstand i de indre farvande inden 2027 - de seneste 10 år har der dog været en årlig stigning på 2 pct. Foto: Colourbox

Landbrugets kvælstofudledning når højeste niveau i mere end et årti

"Det her er en rigtig grim historie," siger professor om nye tal, der viser, at udledningen af kvælstof fra landbruget sidste år nåede sit højeste niveau i 12 år.

Sidste år blev der udledt 72.000 ton kvælstof til vandmiljøet. Det er 22.000 ton mere end i 2018 og den højeste udledning siden 2008. Det viser nye tal fra Aarhus Universitet ifølge Politiken.

Det høje tal skyldes især megen regn, men korrigeret for denne faktor, lyder den foreløbige opgørelse på 59.000 ton, hvilket også er den højeste udledning i 12 år. 90 pct. af den menneskeskabte kvælstofudledning kommer fra landbruget, og udledningen fører til iltsvind i vandet.

"Det her er en rigtig grim historie," sagde Bo Riemann, professor i anvendt marin økologi og modellering, til Politiken, da tallene blev fremlagt på en konference.

Hans kollega Stiig Markager, professor i marin biodiversitet og eksperimentel økologi ved Aarhus Universitet, siger til Politiken, at kvælstoftilførslen skal reduceres med 6 pct. om året for at nå EU-målene om god økologisk tilstand i de indre farvande inden 2027 - de seneste 10 år har der dog været en årlig stigning på 2 pct.

Søren Hvid, landskonsulent hos videncentret Seges, afviser, at udledningen er steget de seneste 10 år, og siger, at der lige så vel kan være tale om status quo:

"Udsvingene er ikke større, end at de kan skyldes variationer i vejret."

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima