Annonce
Annonce
Landbrugets kvælstofudledning når højeste niveau i mere end et årti
"Det her er en rigtig grim historie," siger professor om nye tal, der viser, at udledningen af kvælstof fra landbruget sidste år nåede sit højeste niveau i 12 år.

Kvælstoftilførslen skal reduceres med 6 pct. om året for at nå EU-målene om god økologisk tilstand i de indre farvande inden 2027 - de seneste 10 år har der dog været en årlig stigning på 2 pct. Foto: Colourbox
Sidste år blev der udledt 72.000 ton kvælstof til vandmiljøet. Det er 22.000 ton mere end i 2018 og den højeste udledning siden 2008. Det viser nye tal fra Aarhus Universitet ifølge Politiken.
Det høje tal skyldes især megen regn, men korrigeret for denne faktor, lyder den foreløbige opgørelse på 59.000 ton, hvilket også er den højeste udledning i 12 år. 90 pct. af den menneskeskabte kvælstofudledning kommer fra landbruget, og udledningen fører til iltsvind i vandet.
"Det her er en rigtig grim historie," sagde Bo Riemann, professor i anvendt marin økologi og modellering, til Politiken, da tallene blev fremlagt på en konference.
Hans kollega Stiig Markager, professor i marin biodiversitet og eksperimentel økologi ved Aarhus Universitet, siger til Politiken, at kvælstoftilførslen skal reduceres med 6 pct. om året for at nå EU-målene om god økologisk tilstand i de indre farvande inden 2027 - de seneste 10 år har der dog været en årlig stigning på 2 pct.
Søren Hvid, landskonsulent hos videncentret Seges, afviser, at udledningen er steget de seneste 10 år, og siger, at der lige så vel kan være tale om status quo:
"Udsvingene er ikke større, end at de kan skyldes variationer i vejret."
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.