Annonce

Annonce

Højteknologiske løsninger øger salget af fynske krydderurter

Store investeringer gnaver en mio. kr. af resultatet hos Økologi Haven, som bidrager med over halvdelen af omsætningen i moderselskabet.

04. november 2019
Læsetid: 2 minutter
Henning Jørgensen

Henning Jørgensen. Foto: Irene Brandt-Møller

En voksende andel af de krydderurter, som bliver solgt i Danmark, er økologiske. Det fynske gartneri Rosberg-Bellinge leverer ugentligt 550.000 krydderurter til foodservice og detailhandlen. Ca. halvdelen af urterne er økologiske, og andelen har det seneste år været svagt stigende.

De økologiske urter bidrager i øjeblikket med ca. 60 pct. af omsætningen, og på sigt forventer det fynske gartneri ifølge FødevareWatch, at hele produktionen bliver omlagt til økologi.

Den udvikling er resultatet af en målrettet satsning på en mere bæredygtig og højteknologisk produktion, og ifølge FødevareWatch har Gartneriet Rosberg-Bellinge det seneste år udvidet og innoveret den økologiske del af krydderurteforretningen for 20 mio. kr.

Investeringer sætter spor på bundlinjen

De massive investeringer i at effektivisere produktionen sætter tydelige spor i regnskabet hos datterselskabet Økologi Haven ApS, som står for den økologiske produktion i den fynske gartnerikoncern.

Spirerum
Spirerum. Foto: Irene Brandt-Møller

Et kig i regnskabet i det nyligt offentliggjorte regnskab viser, at resultatet det seneste år er skrumpet med en mio. kr. fra 4 mio. kr. i 2017/2018 til knap 3 mio. kr. i det seneste regnskabsår.

Men omsætningen vokser, og det er de økologiske urter, som driver væksten.

"Det er de økologiske krydderurter, der tegner sig for langt den største del af væksten," sagde driftsleder og medejer Henning Jørgensen, da Økologisk.nu besøgte Økologihaven tidligere på året.

Læs også: Et anlæg så unikt at det ikke må fotograferes

Økologi Haven har bl.a. investeret i et nyt kompostanlæg, så ikke-solgte urter kan komposteres, og i år er der også indrettet et fuldautomatisk spirerum på over 3.000 kvadratmeter, med plads til 150.000 krydderurter.

I moderselskabet Rosborg Krydderurter A/S, hvor salget af de konventionelle krydderurter også indgår, lander årets resultat på 5,5 mio. kr. for 2018/2019 mod 4,9 mio. kr. året før.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise