Annonce
Annonce
Henning Jørgensen. Foto: Irene Brandt-Møller
Højteknologiske løsninger øger salget af fynske krydderurter
Store investeringer gnaver en mio. kr. af resultatet hos Økologi Haven, som bidrager med over halvdelen af omsætningen i moderselskabet.
En voksende andel af de krydderurter, som bliver solgt i Danmark, er økologiske. Det fynske gartneri Rosberg-Bellinge leverer ugentligt 550.000 krydderurter til foodservice og detailhandlen. Ca. halvdelen af urterne er økologiske, og andelen har det seneste år været svagt stigende.
De økologiske urter bidrager i øjeblikket med ca. 60 pct. af omsætningen, og på sigt forventer det fynske gartneri ifølge FødevareWatch, at hele produktionen bliver omlagt til økologi.
Den udvikling er resultatet af en målrettet satsning på en mere bæredygtig og højteknologisk produktion, og ifølge FødevareWatch har Gartneriet Rosberg-Bellinge det seneste år udvidet og innoveret den økologiske del af krydderurteforretningen for 20 mio. kr.
Investeringer sætter spor på bundlinjen
De massive investeringer i at effektivisere produktionen sætter tydelige spor i regnskabet hos datterselskabet Økologi Haven ApS, som står for den økologiske produktion i den fynske gartnerikoncern.
Et kig i regnskabet i det nyligt offentliggjorte regnskab viser, at resultatet det seneste år er skrumpet med en mio. kr. fra 4 mio. kr. i 2017/2018 til knap 3 mio. kr. i det seneste regnskabsår.
Men omsætningen vokser, og det er de økologiske urter, som driver væksten.
"Det er de økologiske krydderurter, der tegner sig for langt den største del af væksten," sagde driftsleder og medejer Henning Jørgensen, da Økologisk.nu besøgte Økologihaven tidligere på året.
Læs også: Et anlæg så unikt at det ikke må fotograferes
Økologi Haven har bl.a. investeret i et nyt kompostanlæg, så ikke-solgte urter kan komposteres, og i år er der også indrettet et fuldautomatisk spirerum på over 3.000 kvadratmeter, med plads til 150.000 krydderurter.
I moderselskabet Rosborg Krydderurter A/S, hvor salget af de konventionelle krydderurter også indgår, lander årets resultat på 5,5 mio. kr. for 2018/2019 mod 4,9 mio. kr. året før.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.