Annonce

Annonce

Blomsterstribe

Ved at have flere mindre marker med forskelligt plantedække er det nemmere for mindre dyr og insekter at bevæge sig gennem det åbne land, og det hjælper samtidig med at opfylde dyrenes forskellige behov for føde- og skjulesteder. Foto: Stine Kramer Jacobsen

Hjælp insekter og rådyr ved at lade blomsterstriberne stå

Det vilde dyreliv trives bedst i et varieret landskab, og hvor de kan finde føde hele året. Derfor kan landmanden hjælpe arterne ved at lade plantedækket stå indtil foråret på udvalgte arealer.

Som landmand kan man hjælpe det vilde dyreliv ved at lade plantedækket stå vinteren over, f.eks. i markkanter og på pletter i marken, så dyrene kan finde føde hele året. Det kan f.eks. være på områder, hvor man næste år vil etablere markbræmmer, vildttiltag eller blomsterstriber.

Man kan med fordel lave flere små områder med forskellige tiltag, oplyser Landbrugsstyrelsen: Man kan fx etablere vildttiltag og mindre marker med brak eller bræmmer, hvor man har udsået en blomsterblanding.

Ved at have flere mindre marker med forskelligt plantedække er det nemmere for mindre dyr og insekter at bevæge sig gennem det åbne land, og det hjælper samtidig med at opfylde dyrenes forskellige behov for føde- og skjulesteder.

Har man udlagt dele af et omdriftsareal som et vildt- og bivenligt tiltag, er der ikke krav om, at man skal slå plantedækket på dette område hvert år. Man kan derfor sikre et fødegrundlag henover vinteren for en lang række af insekter og større dyr ved at lade marken stå urørt gennem kalenderåret.  

Hvis man har et flerårigt tiltag, som f.eks. en insektvold eller en urørt græsstribe, skal man årligt begrænse opvækst af træer og buske, så der ikke er mere end 100 spredte træer og buske pr. ha, som er over 1 meter i højden.

Læs mere om vildt- og bivenlige tiltag og bliv inspireret til at komme i gang på markliv.dk 

På arealer med blomster- og bestøverbrak gælder der et 2-årigt aktivitetskrav. Det betyder, at man ikke er forpligtet til at slå plantedækket i 2021, hvis man har jordbehandlet og sået en blomsterblanding i 2020.

På arealer, hvor man har etableret bestøver- eller blomsterbrak i 2021, kan man på samme måde lade plantedækket stå hele 2022.

Flere artikler fra samme sektion

30 års data viser, hvordan klimaet har ændret sig i Midtjylland

De seneste 30 år har budt på højere temperaturer og øgede mængder nedbør i Midtjylland, viser data fra en vejrstation ved Foulum. Det stiller krav til landbrugets omstillingsevne, siger forsker.

08-05-2024 3 minutter Klima,   Forskning

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima