Annonce

Annonce

Hjælp insekter og rådyr ved at lade blomsterstriberne stå

Det vilde dyreliv trives bedst i et varieret landskab, og hvor de kan finde føde hele året. Derfor kan landmanden hjælpe arterne ved at lade plantedækket stå indtil foråret på udvalgte arealer.

09. juli 2021
Læsetid: 2 minutter
Blomsterstribe

Ved at have flere mindre marker med forskelligt plantedække er det nemmere for mindre dyr og insekter at bevæge sig gennem det åbne land, og det hjælper samtidig med at opfylde dyrenes forskellige behov for føde- og skjulesteder. Foto: Stine Kramer Jacobsen

Som landmand kan man hjælpe det vilde dyreliv ved at lade plantedækket stå vinteren over, f.eks. i markkanter og på pletter i marken, så dyrene kan finde føde hele året. Det kan f.eks. være på områder, hvor man næste år vil etablere markbræmmer, vildttiltag eller blomsterstriber.

Man kan med fordel lave flere små områder med forskellige tiltag, oplyser Landbrugsstyrelsen: Man kan fx etablere vildttiltag og mindre marker med brak eller bræmmer, hvor man har udsået en blomsterblanding.

Ved at have flere mindre marker med forskelligt plantedække er det nemmere for mindre dyr og insekter at bevæge sig gennem det åbne land, og det hjælper samtidig med at opfylde dyrenes forskellige behov for føde- og skjulesteder.

Har man udlagt dele af et omdriftsareal som et vildt- og bivenligt tiltag, er der ikke krav om, at man skal slå plantedækket på dette område hvert år. Man kan derfor sikre et fødegrundlag henover vinteren for en lang række af insekter og større dyr ved at lade marken stå urørt gennem kalenderåret.  

Hvis man har et flerårigt tiltag, som f.eks. en insektvold eller en urørt græsstribe, skal man årligt begrænse opvækst af træer og buske, så der ikke er mere end 100 spredte træer og buske pr. ha, som er over 1 meter i højden.

Læs mere om vildt- og bivenlige tiltag og bliv inspireret til at komme i gang på markliv.dk 

På arealer med blomster- og bestøverbrak gælder der et 2-årigt aktivitetskrav. Det betyder, at man ikke er forpligtet til at slå plantedækket i 2021, hvis man har jordbehandlet og sået en blomsterblanding i 2020.

På arealer, hvor man har etableret bestøver- eller blomsterbrak i 2021, kan man på samme måde lade plantedækket stå hele 2022.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise