Annonce

Annonce

Høst af korn markarbejde

Værdien af årets høst vurderes at nå op på mere end 27 mia. kr. Arkivfoto

Historisk værdifuld høst er i hus

Dyrebare vognlæs sikrer landbruget den mest værdifulde høst i mands minde. Værdien af høsten vurderes at blive dobbelt så høj som i 2021.

De danske landeveje har oplevet ekstra trafik det seneste stykke tid. Dag og nat har de danske landmænd kørt dyrebare vognlæs hjem fra marken, og denne sommer har formentlig budt på brede smil i førerhusene, for høståret 2022 skriver sig nemlig ind i historien, som det mest værdifulde nogensinde. Det skriver Landbrugsavisen.

Høstudbyttet har været højere end normalt, og det samme har afregningspriserne, som tilsammen har trukket værdien af årets høst op på mere end 27 mia. kr., hvilket er ca. det dobbelte af værdien de foregående 10 år. Afregningspriserne afhænger dog af, hvornår landmanden har solgt sine afgrøder.

Ifølge Landbrugsavisens høstprognose bliver Danmarks samlede kornhøst på 9,8 mio. ton i 2022. Der forventes særligt højere udbytter af vårbyg og vinterhvede, der tilsammen udgør cirka 80 pct. af det danske kornareal.

Mulighed for tørt korn

Udbyttet for vårbyg forventes at blive 17 pct. højere end normalt, mens vinterhvedeudbyttet forventes at stige med 10 pct. i forhold til normale udbyttemængder.

Grovvareselskaberne DLG og Danish Agro melder også om større indvejede mængder end normalt. Derudover understreger selskaberne, at kvaliteten af afgrøderne er særdeles god. Den varme sommer med mange solskinstimer lige omkring høsttid gav landmændene mulighed for at høste tørt korn.

I en tid med stigende energipriser, har det også stor betydning for landmændene, at der skal bruges mindre energi og færre penge på tørring af kornet.

Flere artikler fra samme sektion

Økologiens store lokomotiv bremser op

Det økologiske areal faldt i 2023, og det ses i den animalske produktion, hvor bl.a. mælkeproduktionen, som ellers har været økologiens store motor, faldt. Hos Arla arbejder man fortsat på at reducere øko-produktionen.

13-04-2024 5 minutter Statistikker,   Mejeri

Arlas nedjustering af økologien sætter stop for generationsskifte og laver indhug i det økologiske areal

Arlas beslutning om at reducere produktionen af økologisk mælk med 100 mio. kg om året gør nu indhug i det samlede økologiske areal og betyder samtidig stop for generationsskifter med økologiske bedrifter, som Arla-økolog Laust Krejberg netop står over for. I år lukker han måske køerne på græs for sidste gang

13-04-2024 10 minutter Statistikker,   Mejeri

Kød fra malkekvæg har lavere klimaaftryk end fra kødkvæg

Nye undersøgelser konkluderer, at CO2e-aftrykket per kg oksekød kan reduceres væsentligt, hvis ammekøer udskiftes med kvæg fra malkebesætninger. Klimabelastningen for oksekød produceret i kombination med mælkeproduktionen er halvt så stor som belastningen fra kød produceret af ammekvæg.

08-04-2024 10 minutter Klima