Annonce

Annonce

Hestebønner kvitterer for biernes bestøvning

Insektbestøvning i hestebønner kan give større udbytte, men der er forskel på sorternes respons.

08. juli 2021
Læsetid: 2 minutter
Nærbillede af en bi i en hestebønneafgrøde

Røveri eller bestøvning? Jordhumlen besøger gerne hestebønnernes blomster, men ofte gnaver den blot hul i kronbladene og snupper nektar. Foto: Julie Rohde

Hestebønner er selvbestøvere, men giver ofte merudbytte med insektbestøvning.

Omgivelser, der fremmer gode leveforhold for bestøvere, er derfor godt for udbyttet. Men sammenhængen mellem afgrøde, landskabet omkring og antallet af bestøvere, biller og andre insekter er kompleks.

En tysk undersøgelse viser, at ikke kun afgrøden selv, men også afgrødesammensætningen i et område, der har betydning for forekomsten af humlebier og andre vilde bestøvere. Den vigtigste faktor for god bestøvning fra vildbier og humler er et rigt og varieret landskab med mange naturnære arealer.

Bedre forhold

Tiltag, der forbedrer forholdene for bestøvere i agerlandet:

  • Mere diverst afgrødevalg, flere pollen- og nektarkilder forår og sommer
  • Mere diverst landskab, bedre mosaik af blomsterrige habitater i landbrugslandet
  • Bedre kvalitet af levende hegn, skel, småbiotoper og skove – pollen, nektar samt redepladser for bier
  • Mindre effektiv bekæmpelse af ukrudt

Ifølge forskerne bag undersøgelsen var de fleste bibesøg i hestebønnernes blomster nektarrøveri, dvs., at bierne bider hul i kronbladene for at snuppe nektaren uden at komme i berøring med pollen. Den bevægelse, bierne skaber i blomsterne under røveriet, kan dog måske føre til øget selvbestøvning og derved alligevel have en effekt, vurderer forskerne.

Sorten spiller en rolle

Forskerne forventede en positiv sammenhæng mellem forekomsten af humler og udbytte i hestebønner, men selv om der i et område var gode forhold for bestøvere og mange bier i marken, er det ikke en garanti for merudbytte.

Sorten spiller også en rolle: I Fuego var der en sammenhæng mellem antal bier og udbyttet. Det var der til gengæld ikke i sorten Tiffany.

I de marker, der lå i et naturrigt landskab, var der i øvrigt færre skader i frøene ved høst. Det skyldes formentlig, at naturarealerne ikke kun gavner bestøvere men også en hær af andre nyttedyr.

Merudbytte

Her giver insektbestøvning merudbytte

Kløver er krydsbestøver og helt afhængig af hjælp fra insekter - derfor kan der ikke måles et merudbytte ved bestøvning. Raps og hestebønner kan bestøves uden bier, men giver merudbytte med insektbestøvning.

Hestebønne
Bestøvningsmåde: Selvbestøver
Merudbytte: 5-40 pct.
Raps
Bestøvningsmåde: Vind og insekter
Merudbytte: 5-15 pct.
Rødkløver
Bestøvningsmåde: Insekter
Merudbytte: -
Hvidkløver
Bestøvningsmåde: Insekter
Merudbytte: -

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise