Annonce
Annonce
Der kan komme lidt regn sidst på ugen, men ingen større regnmængder ifølge DMI's prognose. Foto: Colourbox
Hele landet er i høj risiko for tørke
Landmændene må væbne sig med tålmodighed, for der er ikke udsigt til synderligt meget regn foreløbig. Hele landet er nu i høj risiko for tørke.
Tørkeindekset over hele landet er næsten på det højeste niveau efter en rekordtør marts og en april med kun beskedne mængder regn.
For Danmark som helhed ligger tørkeindekset på 9 ud af 10, hvilket er niveauet før 'høj risiko for tørke'. Dykker man ned i de enkelte regioner, vil man se nogle variationer: Det sydøstlige og nordvestlige Jylland, det sydlige Fyn og enkelte enklaver rundt om i landet ligger en anelse lavere på 6-8
Det ser dog ikke ud til, at der er meget regn på vej foreløbig: Ifølge DMI ligger et højtryk over eller nær landet, hvilket holder lavtrykkene på afstand. Sidst på ugen ventes meget svage fronter at passere landet, og det kan give en smule regn, men skyerne har ikke store regnmængder med sig, så landmændene må derfor væbne sig med tålmodighed.
I tørkeår klarer græs- og kløvergræs sig bedst, hvorimod det er sværere med kornafgrøder og bælgsæd; her skal vandforsyningen være optimal omkring skridning og blomstring.
Vand er den mest udbyttebegrænsende faktor i økologisk planteavl, så hvis man har muligheden for at vande, er det vigtigt at prioritere de marker, der har størst behov og vande optimalt på de marker, man vælger at vande. Læs her mere om hvad man bør gøre som landmand i tørkeperioder.
Flere artikler fra samme sektion
Overvældende interesse fra økologer for ny ordning, der skal give mere plads til naturen
Ansøgningsrunden for den nye ordning ’permanent ekstensivering’ er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Noget tyder på at økologer er overrepræsenterede blandt de lodsejere, der har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur.
Konsulent: Landbrugere skal næppe bekymre sig om forholdet mellem svampe og bakterier i jorden
Svampe og bakterier er vigtige komponenter i en sund dyrkningsjord, og mange regenerative ’skoler’ har bud på dyrkningsmetoder med fokus på svampe. Derfor har Innovationscenter for Økologisk Landbrug lavet et litteraturstudie, og forsøger at redegøre for, hvad der er op og ned i ’best practice’.
KMC-direktør: Der er ringe udsigt til økologisk kartoffelmel
Den voldsomme fremgang i produktionen af danske stivelseskartofler kommer ikke til at gavne økologien, spår KMC's direktør, Peter Burgaard. Vi har kigget på den økologiske kartoffelavls status i 2024, der efter år med nedgang nu har stabiliseret sig, alt imens målet har været at fordoble både arealet og udbyttet.