Annonce
Annonce
Hele landet er i høj risiko for tørke
Landmændene må væbne sig med tålmodighed, for der er ikke udsigt til synderligt meget regn foreløbig. Hele landet er nu i høj risiko for tørke.

Der kan komme lidt regn sidst på ugen, men ingen større regnmængder ifølge DMI's prognose. Foto: Colourbox
Tørkeindekset over hele landet er næsten på det højeste niveau efter en rekordtør marts og en april med kun beskedne mængder regn.
For Danmark som helhed ligger tørkeindekset på 9 ud af 10, hvilket er niveauet før 'høj risiko for tørke'. Dykker man ned i de enkelte regioner, vil man se nogle variationer: Det sydøstlige og nordvestlige Jylland, det sydlige Fyn og enkelte enklaver rundt om i landet ligger en anelse lavere på 6-8
Det ser dog ikke ud til, at der er meget regn på vej foreløbig: Ifølge DMI ligger et højtryk over eller nær landet, hvilket holder lavtrykkene på afstand. Sidst på ugen ventes meget svage fronter at passere landet, og det kan give en smule regn, men skyerne har ikke store regnmængder med sig, så landmændene må derfor væbne sig med tålmodighed.
I tørkeår klarer græs- og kløvergræs sig bedst, hvorimod det er sværere med kornafgrøder og bælgsæd; her skal vandforsyningen være optimal omkring skridning og blomstring.
Vand er den mest udbyttebegrænsende faktor i økologisk planteavl, så hvis man har muligheden for at vande, er det vigtigt at prioritere de marker, der har størst behov og vande optimalt på de marker, man vælger at vande. Læs her mere om hvad man bør gøre som landmand i tørkeperioder.

Flere artikler fra samme sektion
Honningproducent skal pille øko-klistermærket af tønder med flere ton honning, fordi myndighederne sløsede
Tonsvis af dansk økohonning er nu blevet nedklassificeret til konventionelt med store økonomiske tab til følge, fordi myndighederne ikke overholdt deres egne regler. Først sidst på sæsonen fik avler at vide, hvor bistaderne måtte stå, selv om styrelsens egen frist var maj.
Recirkulering af restprodukter bidrager til næringsstofforsyning og jordforbedring
KRONIK: En kombination af forskellige bio-baserede gødninger eller en blanding af organiske og mineralske gødninger kan være vejen frem mod en mere bæredygtig og robust planteproduktion.
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.