Annonce
Annonce
En jordhumle er på besøg i pollen- og nektar-buffetten. Jordhumlen sidder på en honningurt – en af de blomsterarter, der er med i frøblandingen fra Økologisk Landsforening. Foto: Økologisk Landsforening
Gratis fredagsfrø til Danmarks vilde bier
Pressemeddelelse
Økologisk Landsforening vil sammen med Føtex sikre mere mad til bierne og deler derfor gratis blomsterfrø ud i hele landet på fredag. Frøene kan vokse sig til en flot blomster-buffet, som er ren guf for vores vilde bier. Flere bi-arter er truede, fordi de mangler føde og sprøjtefri levesteder.
Når danskerne køber ind til weekenden, kan de få en lille pose med hjem, der kan få det til at summe mere til sommer. Poserne deles ud i 102 Føtex-butikker landet over fredag, og i dem gemmer sig et miks af ti forskellige økologiske blomsterfrø, som Økologisk Landsforening har sammensat.
- Der er brug for mere mad til de vilde bier, og vi kan alle sammen hjælpe til. Sammen med Føtex har vi gjort det nemt for danskerne at gøre en forskel for bierne. Ved at så de gratis blomsterfrø i sin have eller altankasse, kan man hjælpe med at give bestøverne bedre vilkår, få nogle rigtigt flotte blomster at kigge på og lejlighed til at nærstudere insekterne, når de henter mad, siger Christina Udby Hansen, projektleder i Økologisk Landsforening.
Den lidt dystre baggrund for projektet 'Mere mad til bierne' er, at de vilde bier har det svært. Der findes 288 forskellige arter af bier i Danmark, og i de seneste årtier er antallet af dem og andre vilde bestøvere gået tilbage. De er blandt andet truet af mangel på føde, for få levesteder og af landbrugets sprøjtegifte.
Humlebier og dagsommerfugle på vej mod udryddelse
- Vi har officielt 29 arter af humlebier herhjemme, men tre af arterne er ikke registreret de seneste 70 år.
- Yderligere ni arter er rødlistede, blandt andre arterne felt- og kløverhumle.
- Hos dagsommerfuglene er 49 ud af 69 arter gået tilbage de seneste 70 år. Mere end halvdelen af arterne er truede eller sårbare. 11 arter skønnes at være tabt.
Blomstermiks med bi-mad hele sommeren
Nok er blomster og bier flotte at se på, men bestøverne har også en rolle, der spiller direkte ind i danskernes hverdag. Når vi drikker en kop kaffe eller sætter tænderne i et sprødt æble, kan vi takke bierne og deres bestøvning for, at det er muligt. 84 procent af alle plantearter og 76 pct. af Europas samlede fødevareproduktion er afhængig af bier og andre bestøvere.
Heldigvis mærker man hos Økologisk Landsforening en stor vilje til at give de betrængte bestøvere en hjælpende hånd. Ikke kun blandt de økologiske landmænd, men også hos forbrugerne, der med et stykke jord i haven eller altankassen kan være med til at gøre en forskel.
Økologisk Landsforening uddeler i alt 70.000 frøposer til forbrugerne – de fleste af dem i Føtex. En mindre del af frøposerne uddeles på Naturmødet i Hirtshals i maj. Indholdet i poserne med økologiske frøblandinger kan holde flere bier, svirrefluer og sommerfugle på vingerne hele sommeren.
Blomsterblandingen er sammensat af arter, som giver en lang blomstringsperiode. Lige fra halvanden måned efter såning frem til oktober, hvor man kan forvente, at morgenfruerne stadig blomstrer. Og så er blomsterne propfyldte med god nektar, som er biernes fødekilde.
250 øko-landmænd laver blomsterstriber til bierne
Ud over at gøre forbrugerne opmærksomme på biernes behov for mad, har Økologisk Landsforening allieret sig med 250 økologiske landmænd, som allerede har modtaget frøblandinger. Alle 250 landmænd har frivilligt taget landbrugsjord ud af drift for at give bierne en stor pollen- og nektarbuffet.
Landmændene har sået eller vil i nærmeste fremtid så frøblandingerne ud på ca. 1000 m2 i deres marker. Samlet set giver det et areal med bi-venlige blomster, der svarer til 35 fodboldbaner som den i Parken i København. Dertil kommer blomsterarealet, som de 70.000 frøposer til forbrugerne, bidrager med.
- Som forbruger kan man også støtte en rigere natur med mere mad til bierne ved at vælge at købe og spise økologisk. Så produceres maden uden sprøjtegifte, der kan påvirke bierne negativt, siger Christina Udby Hansen og henviser til forskning, der viser, at der er op til 26 procent flere vilde bestøvere i og omkring de økologiske marker sammenlignet med konventionelle marker.
Få flere råd om at hjælpe mere liv på vingerne på www.madtilbierne.dk.
Sådan kan du hjælpe bierne:
Så bi-venlige blomster i din have eller altankasse. Se kalenderover gode bi-blomster.
Slå din græsplæne sjældnere, og lad evt. et stykke af haven ligge uberørt. Det giver plads til flere planter og blomster, som bierne kan trække nektar fra.
Bierne mangler ikke bare mad, men også levesteder. Du kan hjælpe ved at bygge et bihotel af f.eks. mursten, træ og hønsetråd. Se hvordan her.
Støt en ren og rig natur med mere mad til bierne ved at vælge økologiske fødevarer.
For yderligere info:
Christina Udby Hansen, projektleder, Økologisk Landsforening (ØL), tlf. 40 92 99 50, cuh@okologi.dk
Peter Nordholm Andersen, pressemedarbejder, ØL, tlf. 24 66 64 36, pna@okologi.dk
Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.
Flere artikler fra samme sektion
Solceller på marken kan øge biodiversiteten og tiltrække truede fugle
Solcellefarme kan være habitater for truede fugle, hvis de forvaltes rigtigt. Et nyt britisk studie viser, at landbrugsmarker med solceller og varieret natur har langt flere fugle og højere biodiversitet end intensivt dyrkede marker - samtidig kan de sikre landmanden en stabil indkomst.
Forskningsprojekt om grise søger deltagere
Øget fravænningsvægt giver mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Innovationscenter for Økologisk Landbrug sætter i et nyt projekt fokus på fodring af pattegrise i faremarken og vil derfor gerne have input fra landmændene selv.
Ny udvikling for fugleinfluenza i amerikanske køer er en "game changer", siger dansk professor
Det tyder på, at en vildfugl nu for tredje gang har smittet en ko med fugleinfluenza i USA, og det skærper risikovurderingen. Endnu er der ikke påvist fugleinfluenza i kvæg herhjemme, men myndighederne holder øje.