Annonce

Annonce

Raps har et stort næringsstofbehov, og medmindre forfrugten er kløver, så kræver det ofte store mængder husdyrgødning, der samtidig bliver udnyttet godt.

Giv rapsen venner i efteråret

FAGLIGT TALT: Samdyrkning af vinterraps og forskellige bælgplantearter er blevet testet i de økologiske landsforsøg.

Af Ekstern skribent
10. december 2020, 11:23
Læsetid: 3 minutter

Af: Malthe Karstensen, planteavlsrådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark

I år har en ny forsøgsrække belyst mulighederne for at dyrke raps sammen med såkaldte companion crops. Det udtryk kan oversættes til venskabsafgrøder, som dyrkes sammen med en hovedafgrøde, men ikke selv høstes. Til gengæld har companion crops andre fordele.

Raps har et stort næringsstofbehov, og medmindre forfrugten er kløver, så kræver det ofte store mængder husdyrgødning, der samtidig bliver udnyttet godt. Derfor tester man i landsforsøgene dyrkning af raps sammen med især udvintrende bælgplanter.

Forhåbningen er, at nogle af de næringsstoffer, der efterlades af bælgplanterne, bliver tilgængelige for rapsen.

De afprøvede arter er hestebønne, alexandrinekløver, fodervikke og flere andre. Erfaringerne fra høsten 2020 viser, at nogle af arterne overlever milde vintre. Værst var det med fodervikken, der både gav rapsen unødig konkurrence, havde samme højde ved høst og nåede at sætte frø. Disse problemer opstår næppe med kløver, hvis den overvintrer.

Forsøgsrækken fortsætter i 2021. Alle arter er desuden sået samtidig med rapsen, undtaget hestebønnerne, der er sået separat grundet sådybden.

Man bør ikke vente med at så venskabsafgrøden til en eventuel radrensning, da det for mange af arterne vil være for sent, til at de etableres ordentligt. Ukrudtet får også bedst konkurrence med en vellykket etablering. Alternativt kan man vælge at underså efterafgrøder i rapsen i foråret, da det muliggør radrensning i efteråret og det tidlige forår. Det vil dog nærmere tjene det formål at øge næringsstoftilgængeligheden for den efterfølgende afgrøde end for rapsen.

Det er for tidligt at konkludere på høstudbytterne, da der kun er foreløbige resultater fra forsøgene. Alt tyder dog på, at der ikke er væsentlige udbytteforskelle. Alligevel kan det være en god idé med venner til rapsen. Blandt andet fordi raps ikke har en symbiose med de meget gavnlige mykorrhizadannende jordsvampe. Her kan venskabsafgrøden holde jorden aktiv med bedre betingelser for mykorrhiza-væksten. Faktisk vil en renbestand af planter fra kålfamilien også skade andre gavnlige jordorganismer end de mykorrhizadannende jordsvampe, hvilket skyldes, at deres rødder udskiller glucosinolater. Generelt kan venskabsafgrøder i raps derfor bidrage til forbedret jordfrugtbarhed.

Flere artikler fra samme sektion

Solceller på marken kan øge biodiversiteten og tiltrække truede fugle

Solcellefarme kan være habitater for truede fugle, hvis de forvaltes rigtigt. Et nyt britisk studie viser, at landbrugsmarker med solceller og varieret natur har langt flere fugle og højere biodiversitet end intensivt dyrkede marker - samtidig kan de sikre landmanden en stabil indkomst.

21-02-2025 4 minutter Energi,   Udland,   Forskning

Forskningsprojekt om grise søger deltagere

Øget fravænningsvægt giver mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Innovationscenter for Økologisk Landbrug sætter i et nyt projekt fokus på fodring af pattegrise i faremarken og vil derfor gerne have input fra landmændene selv.

19-02-2025 2 minutter Grise,   Forskning,   Foder

Ny udvikling for fugleinfluenza i amerikanske køer er en "game changer", siger dansk professor

Det tyder på, at en vildfugl nu for tredje gang har smittet en ko med fugleinfluenza i USA, og det skærper risikovurderingen. Endnu er der ikke påvist fugleinfluenza i kvæg herhjemme, men myndighederne holder øje.

18-02-2025 8 minutter Sygdom,   Kvæg