Annonce

Annonce

Taks-planten ses tæt på

Det var efter alt at dømme den giftige taks-plante, som var årsagen til, at seks kvier døde af forgiftning i sidste uge. Foto: Colourbox

Haveejere har meldt sig selv efter forgiftning af kvier

Hensmidt haveaffald kostede seks kvier livet. Nu har haveejerne kontaktet landmanden: De handlede i god tro.

Haveaffald smidt i en indhegning kostede i begyndelsen af sidste uge seks kvier livet og gjorde flere andre syge. 

Det viste sig, at haveaffaldet indeholdt planten taks, der er ekstremt giftig, og selvom man endnu afventer resultatet fra prøverne, peger alt på, at taks er årsagen til forgiftningen.

I fredags tog personerne, som havde smidt affaldet, så kontakt til kvægejer Lene Gommesen, hvor de beklagede og udtrykte dårlig samvittighed. 

Lene Gommesen fortæller til landbrugsavisen.dk, at de straks erkendte, at det var dem, der havde smidt det, og at det var sket i god tro, da de troede, at kvierne kunne spise det.

"Vi er ikke interesserede i, at de skal hænges ud. Vi er blot interesserede i, at det ikke sker igen," siger Lene Gommesen til landbrugsavisen.dk og tilføjer, at hun er lettet over, at personerne selv tog kontakt til hende.

Sagen har ifølge Lene Gommesen kostet hende og hendes mand over 100.000 kr., bl.a. på grund af udgifter til dyrlægen, og politiet skal nu vurdere, om der skal rejses sigtelse.

"Uanset hvad kommer vi med et erstatningskrav, for det har været et kæmpe tab for os - også økonomisk," siger hun.

I alt havde landmandsparret 11 kvier af racen Skotsk Højlandskvæg til at gå i indhegningen ved Munkebo Multipark nord for Odense.

Flere artikler fra samme sektion

Solceller på marken kan øge biodiversiteten og tiltrække truede fugle

Solcellefarme kan være habitater for truede fugle, hvis de forvaltes rigtigt. Et nyt britisk studie viser, at landbrugsmarker med solceller og varieret natur har langt flere fugle og højere biodiversitet end intensivt dyrkede marker - samtidig kan de sikre landmanden en stabil indkomst.

21-02-2025 4 minutter Energi,   Udland,   Forskning

Forskningsprojekt om grise søger deltagere

Øget fravænningsvægt giver mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Innovationscenter for Økologisk Landbrug sætter i et nyt projekt fokus på fodring af pattegrise i faremarken og vil derfor gerne have input fra landmændene selv.

19-02-2025 2 minutter Grise,   Forskning,   Foder

Ny udvikling for fugleinfluenza i amerikanske køer er en "game changer", siger dansk professor

Det tyder på, at en vildfugl nu for tredje gang har smittet en ko med fugleinfluenza i USA, og det skærper risikovurderingen. Endnu er der ikke påvist fugleinfluenza i kvæg herhjemme, men myndighederne holder øje.

18-02-2025 8 minutter Sygdom,   Kvæg