Annonce

Annonce

Taks-planten ses tæt på

Det var efter alt at dømme den giftige taks-plante, som var årsagen til, at seks kvier døde af forgiftning i sidste uge. Foto: Colourbox

Haveejere har meldt sig selv efter forgiftning af kvier

Hensmidt haveaffald kostede seks kvier livet. Nu har haveejerne kontaktet landmanden: De handlede i god tro.

Haveaffald smidt i en indhegning kostede i begyndelsen af sidste uge seks kvier livet og gjorde flere andre syge. 

Det viste sig, at haveaffaldet indeholdt planten taks, der er ekstremt giftig, og selvom man endnu afventer resultatet fra prøverne, peger alt på, at taks er årsagen til forgiftningen.

I fredags tog personerne, som havde smidt affaldet, så kontakt til kvægejer Lene Gommesen, hvor de beklagede og udtrykte dårlig samvittighed. 

Lene Gommesen fortæller til landbrugsavisen.dk, at de straks erkendte, at det var dem, der havde smidt det, og at det var sket i god tro, da de troede, at kvierne kunne spise det.

"Vi er ikke interesserede i, at de skal hænges ud. Vi er blot interesserede i, at det ikke sker igen," siger Lene Gommesen til landbrugsavisen.dk og tilføjer, at hun er lettet over, at personerne selv tog kontakt til hende.

Sagen har ifølge Lene Gommesen kostet hende og hendes mand over 100.000 kr., bl.a. på grund af udgifter til dyrlægen, og politiet skal nu vurdere, om der skal rejses sigtelse.

"Uanset hvad kommer vi med et erstatningskrav, for det har været et kæmpe tab for os - også økonomisk," siger hun.

I alt havde landmandsparret 11 kvier af racen Skotsk Højlandskvæg til at gå i indhegningen ved Munkebo Multipark nord for Odense.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg