Annonce

Annonce

Fra høje til lave priser

KRONIK: Vi har set det før, med de ”skvulp” der kommer, når der kommer mange ny omlæggere på kort tid. Mælken, æg, kødet og nu kornprodukterne som er faldet. Det giver nye udfordringer, men også muligheder.

10. marts 2020
Læsetid: 2 minutter
Mejetærsker og kornbunke på mark

Handl direkte fra avler til bruger (husdyrproducent). Det er den billigste løsning for begge parter. Arkivfoto

Af Erik Andersen, ØkologiRådgivning Danmark


Hvordan agerer man i en sådan situation som sælger eller køber, når der kommer mange nye omlæggere til på kort tid? Ja, som sælger af mælk er der ikke så meget andet at gøre end at kigge indad og udnytte det prisfald, der er på det indkøbte foder, og maksimere sit eget forbrug af korn, da det har en lav alternativ pris til salg. 

Kvæg kan klare rigtigt meget stivelse fra korn uden problemer. Rationer på kun græsensilage kan nemt indeholde 7-8 kg korn pr. ko. Det skal selvfølgelig serveres på den rigtige og sikre måde.

For sælger gælder det om at finde en aftager uden om grovvareforretningerne. Ikke fordi der er noget galt med dem, men hver person, der skal håndtere partierne, skal have en betaling. 

Erik Andersen, ØkologiRådgivning Danmark

Derfor handl direkte fra avler til bruger (husdyrproducent). Det er den billigste løsning for begge parter. Find allerede nu mulighederne for samarbejde og aftal en evt. pris eller en forudsætning for prisfastsættelse og betalingsbetingelser ved levering.

Korn kan opbevares på mange måder. Ingen ved, hvordan høsten bliver, tør eller våd?

Tørt korn er ikke noget problem og for så vidt heller ikke vådt korn, hvis man er forberedt. En konservering med 4-10 l. propionsyre pr. ton, afhængig af vandindhold, er en sikker måde sammenkørt i silo eller i pose. Nogle har (-har haft) gode argumenter for at bruge indkøbt foder og sælge avlen til foderstoffen. Det kan ændre sig med prissætningen, og det skal selvfølgelig udnyttes. 

I en periode med lave priser gælder det om og holde sammen. Udnytte enhver mulighed for at spare omkostninger og få det samme ud af det i produktionen. Det er nu, fodersituationen for 2020 skal tænkes igennem og regnes på, ud fra de forudsætninger der kommer.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise