Annonce

Annonce

Nyfremspiret korn i rækker

I Danmark dyrkes de fleste landbrugsafgrøder på basis af økologisk udsæd. Foto: Karen Munk Nielsen

Fortæl hvad du mener om økologisk udsæd

Er du økologisk landmand, kan du lige nu give din mening til kende om økologisk udsæd. En spørgeskemaundersøgelse i EU samler information om hvordan, landmænd oplever tilgængelighed og kvalitet af økologisk udsæd.

Projektet 'Liveseed' indsamler de økologiske landmænds erfaringer, holdninger og ønsker til økologisk udsæd og formeringsmateriale. Formålet er at fremme forædling af sorter tilpasset økologiske forhold og sikre en høj kvalitet og tilgængelighed af udsæd på tværs af EU.

Det er velkendt, at anvendelsen af økologisk udsæd svinger fra land til land, og at udbuddet af sorter varierer efter afgrøde. Dispensationer gør det tillige muligt i nogle tilfælde at omgå kravet om økologisk frø og læggemateriale. Derfor ønsker folkene bag projektet at få hjælp fra landmændene via et spørgeskema. 

Spørgeskemaet, som findes i en dansk udgave og kan udfyldes på 10-15 minutter, finder man i linket under artiklen. Der er bl.a. spørgsmål om, hvordan man oplever kvaliteten af de økologiske frø, og om spireevnen er på højde med konventionelle, ubejdsede frø. Man kan også give sin mening tilkende om, hvad der skal til for at øge anvendelsen af økologisk udsæd, og om man er tilfreds med Frødatabasen.

Projektet har partnere i 18 lande. Fra Danmark deltager Seges og Agrologica. Spørgeskemaet kan besvares via dette link.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg