Annonce

Annonce

Agernæs, Fyn

Med de fem bio-ordninger kan du bl.a. søge om tilskud til at øge variationen af afgrøder i Danmark til gavn for biodiversiteten og jordens frugtbarhed. Foto: Uffe Bregendahl

Flere landmænd vil søge tilskud fra bio-ordninger

Danske landmænd er nu gået ind i andet år med tilskud fra bio-ordninger, og noget tyder på, at flere kan se fidusen i at søge den støtte, der er målrettet mod at hjælpe på biodiversitet og bæredygtighed. Det viser en ny undersøgelse lavet af Landbrugsstyrelsen.

2023 var det første år landmænd kunne søge støtte fra de fem bio-ordninger, der skal forbedre miljø, natur, biodiversitet og klima i det danske agerland. 72 pct. af landmændene søgte i 2023, og 22 pct. valgte at søge mere end én bio-ordning.

Det viser en undersøgelse fra Landbrugsstyrelsen.

Undersøgelsen viser dog også, at en del landbrugere er i tvivl, om de vil søge. Det er de især, hvis de ikke har søgt en bio-ordning før.

Undersøgelsen viser desuden, at 80 pct. af de landbrugere, som allerede har søgt en given bio-ordning i år, vil søge den samme bio-ordning på et tilsvarende eller større areal i 2024. Landbrugerne er mere i tvivl om bio-ordninger, som de ikke har søgt før.

”Det er positivt at se, at størstedelen af de danske landbrugere, som allerede har søgt en given bio-ordning, forventer at søge den igen, og måske endda vil øge arealet. Det viser, at landbrugerne kan se potentialet i bio-ordningerne, men at der samtidig er en tilvænningsperiode for landbrugerne," siger Peter Byrial Dalsgaard, teamleder i Landbrugsstyrelsen.

DE FEM BIO-ORDNINGER

  • Økologisk arealstøtte
  • Varieret planteproduktion
  • Biodiversitet og bæredygtighed
  • Ekstensivering med slæt
  • Miljø og klimavenligt græs

Fem forskellige bio-ordninger

Man søge tilskud gennem fem forskellige bio-ordninger. Bl.a. tilskud til varieret planteproduktion, der kan være til gavn for biodiversiteten og jordens frugtbarhed. Eller du kan søge tilskud til landbrugsarealer, hvor der udlægges brak, bræmmer eller småbiotoper. Eller vælge at søge tilskud til arealer, der drives økologisk i hele kalenderåret på en certificeret bedrift.

Når Landbrugsstyrelsen har spurgt landbrugerne, hvorfor de valgte at søge en eller flere bio-ordninger i 2023, svarer næsten halvdelen, at det passer godt til den måde, de gerne vil drive deres landbrug på. Godt 40 pct. fik det anbefalet af konsulenten. En tredjedel svarer, at det både er nemt at tilpasse sin markplan, og at det er en økonomisk fordel.

Du kan søge tilskud til landbrugsarealer, hvor der udlægges brak, bræmmer eller småbiotoper
Du kan søge tilskud til landbrugsarealer, hvor der udlægges brak, bræmmer eller småbiotoper. Foto: Uffe Bregendahl

"Vi har også spurgt landbrugerne, om de har planer om at søge en bio-ordning i 2024, som de ikke søgte i 2023. Det svarer op mod hver femte heldigvis ja til. Vi vil gerne opfordre alle landbrugerne til at overveje at søge. Med bio-ordninger kan man supplere sin grundbetaling og samtidig få tilskud for sin indsats i marken for klima, miljø og biodiversitet," siger Peter Byrial Dalsgaard.

De landbrugere, som endnu ikke er afklarede med, hvorvidt de vil søge en for dem ny bio-ordning i 2024, udgør mellem ca. 50-60 pct.

Mellem 20 og 40 pct. af landbrugerne svarer vedrørende bio-ordninger, de ikke har søgt i år, at de heller ikke har planer om at søge dem i 2024.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima