Annonce
Annonce
Et sjældent syn i marken
En markvandring i Sønderjylland gav indblik i en sjælden kornsort.

Flemming Skov (nummer to fra venstre) og Inger Bertelsen (nummer syv fra venstre) var ikke helt enige om, hvor lidt der skal til, før landmanden er tilfreds. Foto: Irene Brandt
Flemming Skov ved Skrydstrup har 18 ha med vinterpurpurhvede - en kornsort, som er et sjældent syn. Kornet blev sået medio oktober i en upløjet rugmark. Året før var der kartofler i marken.
Marken har fået 2 x 30 t gylle og er blevet vandet tre gange frem til 19. juni, hvor Syddansk Økologi og Seges Økologi Innovation inviterede til markvandring i Sønderjylland.
Flemming Skov var utilfreds med Tofrøet Vikke, som havde fået godt fat i marken.
»Men alt andet lige kan jeg vældig godt lide at lave noget andet, end det alle de andre dyrker,« fortalte Flemming Skov.
Chefkonsulent Inger Bertelsen fra Seges Økologi Innovation kommenterede Flemmings Skovs valg af afgrøde:
»De fleste vil jo meget gerne have høje udbytter, men en høj afregningspris, som purpurhveden her kan opnå, betyder, at man kan nøjes med mindre udbytter.«
Dette synspunkt faldt ikke i god jord hos Flemming Skov:
»Jeg vil gerne både have gode priser og høje udbytter. Og sidste år stod purpurhveden ikke bedre end i år, men vi endte med at høste 40 hkg pr. ha.«
Tofrøet Vikke (Vicia hirsuta): Tofrøet Vikke er noget så sjældent som et bælgplanteukrudt, der kan gå amok. Sandjord, kornsædskifte og nedsat kvælstoftilførsel giver den spinkle plante voldsomme vækstkræfter, så den i en fugtig sommer kan overgro en kortstrået afgrøde fuldstændig. Bælgene kan følge med i den høstede vare, for den modner over en meget lang periode.
Udseende: To-frøet Vikke er en spinkel, krybende plante, som med sine slyngtråde klatrer op ad kornplanterne og kan filtre en mark helt ind. Den har små, blå-hvide blomster. Bælgene er sorte og lodne og indeholder hver to frø.
Bekæmpelse: Vær opmærksom på de første pletter og sørg for god ukrudtsbekæmpelse. Svage, kortstråede afgrøder er mere udsatte end stærke langstråede. Frøene kan overleve mere end 25 år i uforstyrret jord.
Kilde: Aggressivt frøukrudt. Økologisk Landsforening, Nye økologiske løsninger II.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.