Annonce

Annonce

En traktør kører over en salatmark. I baggrunden ses en række træer.

Ved udgangen af 2020 havde en gennemsnitlig økologisk heltidsbedrift aktiver for 36,1 mio. kr. og gæld for 16,9 mio. kr. Foto: Kaj Lund Sørensen

Driftsresultatet blev halveret for økologiske planteavlere i 2020

Økologiske planteavlere oplevede en halvering af driftsresultatet i 2020, mens der på alle økologiske bedrifter på tværs af produktionsgrene var en lille fremgang. Det er primært mælkeproducenterne, der trækker gennemsnittet op.

Det gennemsnitlige driftsresultat for økologiske planteavlsbedrifter tog et markant dyk fra 762.000 kr. i 2019 til 359.000 kr. i 2020. Der var røde tal på bundlinjen, hvis man medregner den gennemsnitlige ejeraflønning. Det fremgår af regnskabsstatistikken for jordbrug 2020, der nyligt er publiceret af Danmarks Statistik.

Nedgangen skyldes ifølge statistikken blandt andet højere finansieringsomkostninger, herunder stigende forpagtningspriser.

For alle økologiske bedrifter på tværs af produktionsgrene steg driftsresultatet dog en smule til 533.000 kr. i 2020.

De økologiske mælkeproducenter klarede status quo i 2020 med et driftsresultat på lige over 1,2 mio. kr., hvilket var knap 20 pct. højere end hos deres konventionelle kollegaer. Modsat tjente den gennemsnitlige konventionelle planteavlsbedrift over dobbelt så meget som de økologiske planteavlere i 2020.

Større investeringer

Det hører med i tallene, at der var størst investeringer blandt de økologiske planteavlere. Økologerne investerede 1,4 mio. kr. i jordbrugsaktiver, hvoraf 0,5 mio. kr. var i køb af jord. De konventionelle planteavlsbedrifter brugte 0,8 mio. kr. på alle investeringer tilsammen.

Til gengæld var egenfinansieringen af investeringerne noget lavere for de økologiske planteavlere.

Tallene tager udgangspunkt i heltidsbedrifter.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud