Annonce
Annonce
Ved udgangen af 2020 havde en gennemsnitlig økologisk heltidsbedrift aktiver for 36,1 mio. kr. og gæld for 16,9 mio. kr. Foto: Kaj Lund Sørensen
Driftsresultatet blev halveret for økologiske planteavlere i 2020
Økologiske planteavlere oplevede en halvering af driftsresultatet i 2020, mens der på alle økologiske bedrifter på tværs af produktionsgrene var en lille fremgang. Det er primært mælkeproducenterne, der trækker gennemsnittet op.
Det gennemsnitlige driftsresultat for økologiske planteavlsbedrifter tog et markant dyk fra 762.000 kr. i 2019 til 359.000 kr. i 2020. Der var røde tal på bundlinjen, hvis man medregner den gennemsnitlige ejeraflønning. Det fremgår af regnskabsstatistikken for jordbrug 2020, der nyligt er publiceret af Danmarks Statistik.
Nedgangen skyldes ifølge statistikken blandt andet højere finansieringsomkostninger, herunder stigende forpagtningspriser.
For alle økologiske bedrifter på tværs af produktionsgrene steg driftsresultatet dog en smule til 533.000 kr. i 2020.
De økologiske mælkeproducenter klarede status quo i 2020 med et driftsresultat på lige over 1,2 mio. kr., hvilket var knap 20 pct. højere end hos deres konventionelle kollegaer. Modsat tjente den gennemsnitlige konventionelle planteavlsbedrift over dobbelt så meget som de økologiske planteavlere i 2020.
Større investeringer
Det hører med i tallene, at der var størst investeringer blandt de økologiske planteavlere. Økologerne investerede 1,4 mio. kr. i jordbrugsaktiver, hvoraf 0,5 mio. kr. var i køb af jord. De konventionelle planteavlsbedrifter brugte 0,8 mio. kr. på alle investeringer tilsammen.
Til gengæld var egenfinansieringen af investeringerne noget lavere for de økologiske planteavlere.
Tallene tager udgangspunkt i heltidsbedrifter.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.