Annonce

Annonce

Nye kartofler lige gravet op

Den største udfordring i produktionen af økologiske læggekartofler er svampesygdomme. En ny dyrkningsvejledning for kvalitetskartofler guider til godt håndværk omkring produktion og lagring. Foto: Karen Munk Nielsen

Der skal flere økologiske læggekartofler i jorden

Landbrugsstyrelsen strammer reglerne for brug af økologiske læggekartofler. Det skal være sværere at få dispensation til at bruge ikke-økologiske læggekartofler fra 2021

Fremover skal økologiske kartoffelavlere skrue op for brugen af økologiske læggekartofler og ned for de ikke-økologiske. Hidtil har man kunnet bruge ikke-økologiske læggekartofler, hvis den ønskede sort ikke findes i en økologisk version. Denne mulighed bliver brugt, og systemet tilskynder ikke til at øge udbuddet af økologiske sorter.

Opstramning i to trin

Landbrugsstyrelsen varslede derfor i efteråret en opstramning på området i to trin. I indeværende år lukker vinduet for dispensationer 1. marts. Herefter vil det ikke være muligt at få dispensation. Fra 2021 skærpes reglerne yderligere: I den økologiske frødatabase, hvor avlere orienterer sig om tilgængelige økologiske sorter, vil disse fremover blive inddelt i otte grupper, og findes der bare én tilgængelig sort i en gruppe, kan man som udgangspunkt ikke få dispensation til andre sorter.

Otte sortsgrupper

I den økologiske frødatabase bliver læggekartofler fremover inddelt i otte grupper. Er der økologiske læggekartofler til rådighed i en gruppe, skal disse anvendes, inden der kan gives dispensation til ikke-økologisk læggemateriale af andre sorter.

  • Spisekartofler, tidlig
  • Spisekartofler, middeltidlige
  • Spisekartofler, sene
  • Bagekartofler
  • Chipskartofler
  • Pommes frites kartofler
  • Stivelseskartofler
  • Specialsorter

Flere kan dyrke læggekartofler

Der er ikke noget teknisk eller biologisk til hinder for en større produktion af økologiske læggekartofler i Danmark. Det vurderer Anne Eriksen, der er rådgiver i Økologirådgivning Danmark, og som sammen med Økologisk Landsforening har udarbejdet en dyrkningsvejledning for kvalitetskartofler. Hun forventer derfor et større areal med opformering af økologiske kartofler fremover.

"Udfordringen i fremavl er at holde kartoflerne sunde i flere led, når man ikke kan bejdse læggematerialet eller holde sygdomme væk med svampemidler. Forudsætningerne for succes er et godt udgangsmateriale og omhu og godt håndværk i alle led af produktion og lagring. Sygdomme er den store udfordring under økologiske forhold," forklarer Anne Eriksen.

Nemmere at disponere produktionen

Hos Bioselect, der i årtier har produceret økologiske læggekartofler, hilser Peter Bay Knudsen Landbrugsstyrelsens opstramning velkommen og kalder den tiltrængt.

"Konkurrencen på markedet er ulige, fordi ikke-økologiske læggekartofler er billigere end økologiske. Der bliver givet en frygtelig masse dispensationer, og tiltaget er positivt, men nu må vi se, om det også kommer til at fungere i praksis," siger Peter Bay Knudsen.

Hvis tiltaget virker, forventer han, at det bliver nemmere at disponere og styre produktionen af læggekartofler.

"Med det nuværende system ved vi aldrig, hvad vi kan afsætte og hvornår. En frist for dispensationer 1. marts vil formentlig få de økologiske avlere til at disponere tidligere, og det vil alt andet lige være et stort fremskridt for en virksomhed som vores," tilføjer Peter Bay Knudsen.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima