Annonce

Annonce

En frossen plante

Fra mandag og de følgende uger vil dagstemperaturerne ligge på mellem otte og 15 grader - med mulighed for op mod 18 grader - og det er ikke udelukket, at nogle egne vil opleve nattefrost. Foto: Colourbox

Den kolde luft holder fast i landet længe endnu

Der er stadig risiko for nattefrost, og vi skal hen mod slutningen af maj, før temperaturerne - måske - når over 20 grader. Landmænd skal være obs på vanding og fodring, siger rådgiver.

Den kølige polarluft bliver liggende over Danmark den næste måneds tid, forudser DMI's landtidsmeteorolog Lisette Grenbom.

Lige nu ligger Danmark på den kolde side af polarfronten, og det vejrmønster fastholdes den kommende måneds tid, viser en progonose, som Lisette Grenbom har udarbejdet for maj. Det skriver eb.dk.

Vejret vil således være skiftende de kommende uger, hvor solen vil skinne nogle dage, mens andre dage vil være prægede af skyer og regn.

Fra mandag og de følgende uger vil dagstemperaturerne ligge på mellem otte og 15 grader - med mulighed for op mod 18 grader - og det er ikke udelukket, at nogle egne vil opleve nattefrost.

Ifølge prognosen vil de næste uger generelt være præget af klassisk forårsvejr med lidt skiftende vejr, så solen kan skinne nogle dage, mens der andre dage vil være lidt skyer og regn. Der er desuden risiko for blæst i næste uge.

"Det er klassisk, når vi ligger i den kolde polarluft, at de klare nætter så stadig kan medføre nattefrost. Det er kun ude ved kysterne, at man kan se sig helt fri fra det, og jeg er da selv stadig lidt forsigtig med mine haveplanter, da de ikke kan tåle nattefrosten," siger Lisette Grenbom ifølge eb.dk.

Hun tilføjer, at trods den kolde luft vil det føles lunt, hvis man er i læ og er i solen.

Først sidst i maj ser hun en mulighed for temperaturer over 20 grader og måske op mod 25, men hun understreger, at det er usikkert.

Rådgiver: Begynd at vande

En kold polarluft betyder tit tørt vejr, og derfor skal man som landmand huske at vande sine marker den kommende tid, påpeger Claus Østergaard, plantechef i ØkologiRådgivning Danmark.

"Vi ved erfaringsmæssigt, at der i ni ud af 10 år er vandunderskud i maj. Så det vigtigste budskab er at starte op på vandingen," siger han.

Har man køer på græs, skal man være klar til at justere fodermængden på stald, alt efter om produktionen stiger eller falder.

Derudover er der ikke så meget, man som landmand kan gøre. Man må forvente, at alt kommer lidt senere på grund af kulden; det første slæt græs, skridningen og høsten risikerer at komme lidt senere.

"De, der har vinterraps, må forvente, at blomstringen vil blive meget langstrakt, og dermed er der større risiko for, at skadedyrene kan nå at opformere sig. Men der er ikke så meget, økologerne kan gøre ved det," siger Claus Østergaard.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg