Annonce

Annonce

Arla giver mælkepriserne et historisk løft

Fra december 2021 vil Arlas acontopris for konventionel og økologisk mælk stige med 22,4 øre/kg. 

23. november 2021
Læsetid: 3 minutter
Arla mælketankere

Hver gang Arlas tankbil henter et kg mælk hos andelshaverne, ryger der efter 1. december ekstra godt 20 øre retur til landmanden. Foto: Arla

Arla er igen klar til at skrue på mælkeprisen i opadgående retning. Denne gang bliver der tale om et stort løft. I en besked til de økologiske andelshavere skriver selskabet, at Arlas acontopris for økologisk mælk fra 1. december vil stige med 22,4 øre/kg.

Dermed vil Arlas acontopris for økologisk mælk af førsteklasses kvalitet, hvor producenten har indsendt data for klimatjek nå op på 359 øre/kg.  Det svarer til en stigning på syv pct., og Finn Tang, formand for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening, glæder sig over den hidtil største stigning i løbet af en måned.

”Det er historisk, og det er første gang, siden jeg begyndte at levere konventionel mælk til Arla for 32 år siden, at basisprisen på mælk bliver så høj,” siger Finn Tang, som omlagde til økologi i 1996.

”På den ene side kan jeg godt være glad for den høje pris, men på den anden side må jeg også konstatere, at der nok ikke bliver 20 øre mere til landmanden. Når vi gør regnestykket op, dækker prisstigningen nok nogenlunde de merudgifter, som vi har haft. Renten stiger og alene priserne på el og diesel er næsten fordoblet i løbet af det seneste år. Vi har også nogle ansatte, som gerne vil have noget mere i løn,” siger den jyske mælkeproducent, som netop har afleveret sin VW Touran hos mekanikeren med en ødelagt kobling.

”Men stigningen i afregningen betyder ikke, at jeg løber ned til bilforhandleren og køber en ny bil, men jeg håber da, at der bliver lidt til en ny kobling,” siger Finn Tang, som pointerer, at det er vigtigt, at mælkeproducenterne får en stærkere økonomi, da omlægningen til en grønnere produktion i fremtiden kommer til at kræve en del investeringer ude på gårdene.

I den forbindelse minder han om, at landmænd typisk arbejder med langsigtede investeringshorisonter, så han håber, at de nye højere priser også er udtryk for en stabil tendens i mælkepriserne, som Arla tidligere på året har reguleret med nogle få øre.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise