Annonce
Annonce
Evald Vestergaard ved et af gårdens naturtiltag - et lille vådområde i hjørnet af en mark, som alligevel ikke kan betale sig at dyrke. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen.
Året øko-håndværker i naturkategorien: Evald Vestergaard
VIDEO: Evald Vestergaard blev af sine kolleger i Økologisk Landsforening i 2018 kåret som 'Årets Økologiske Håndværker' i kategorien 'Naturtiltag på bedriften'. Se hvordan Evald arbejder for naturen på markerne og i landskabet omkring gården.
Evald Vestergaard er økologisk mælkeproducent med eget gårdmejeri ved Kjellerup. Men ud over køerne, mælken og osten, så banker Evalds hjerte også for naturen omkring gården. Faktisk så meget, at han af sine kolleger i Økologisk Landsforening i 2018 blev kåret som ’Årets Økologiske Håndværker’ i kategorien ’Naturtiltag på bedriften’.
Evald Vestergaards naturfokus omfatter alt fra solitære træer, stenbunker, sammenhængende vildtkorridorer til etablering af vandhuller og søer.
"De der forbindelseslinjer i landskabet, det er helt centralt. Rådyr er jo ligeglade, de flytter sig lynhurtigt, og en hare og en ræv kan jo også sagtens, men når vi snakker om dem, der lidt mere truet, som f.eks. agerhøns, så ønsker de jo, at de kan beskytte sig", siger Evald Vestergaard.
Se mere om, hvordan Evald i praksis arbejder for naturen på gården i videoen her:
Filmen er produceret i projektet 'Markedsvækst kræver forbrugertillid til de økologiske landmænd og produkter.' Projektet har fået støtte fra Promilleafgiftsfonden for landbrug. Musik: www.bensound.com. Videojournalist: Joachim Plaetner Kjeldsen.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.