Annonce

Annonce

Et æble hænger på en gren

Målt i forhold til det eksisterende areal med økologisk frugt og bær på ca. 1.000 ha (2016) er der tale om en betydelig vækst i arealet. Foto: Karen Munk Nielsen

430 nye økologiske frugt-hektar

Der er udsigt til mere dansk økologisk frugt på hylderne om nogle år. I den seneste omlægningsrunde er der søgt frugt- og bær-tillæg til 430 ha.

Hvis man går og kigger langt efter dansk økologisk frugt i supermarkedet, er der lys forude. Mindst 430 nye hektar med frugt og bær er nu under omlægning. Der er tale om et areal, der er søgt et særligt frugt- og bærtillæg til, fremgår det af en meddelelse fra Landbrugsstyrelsen.

Omlægning 2018

  • Samlet ansøgt areal: 38.897 ha
  • Omlægningstillæg: 36.288 ha
  • Tillæg for reduceret kvælstoftilførsel: 17.302 ha
  • Frugt- og bærtillæg: 430 ha

Målt i forhold til det samlede nye økologiske areal på små 39.000 ha, udgør de 430 ha ikke meget, men målt i forhold til det eksisterende areal med økologisk frugt og bær på ca. 1.000 ha (2016), er der tale om en betydelig vækst.

Mange vælger nedsat N

Der er i alt søgt omlægningstilskud til lidt over 36.000 ha i 2018. Til næsten halvdelen af det nye økologiske areal - 44 procent – er der tillige søgt tillæg for nedsat N-tilførsel, dvs., at landmændene vælger at dyrke jorden med lav kvælstoftilførsel på højst 60 kg udnyttet N pr. ha. 

Tilskuddet til nedsat N er 500 kr./ha, og ordningen benyttes typisk på planteavlsbrug, der har svært ved at skaffe husdyrgødning.

Flere artikler fra samme sektion

Solceller på marken kan øge biodiversiteten og tiltrække truede fugle

Solcellefarme kan være habitater for truede fugle, hvis de forvaltes rigtigt. Et nyt britisk studie viser, at landbrugsmarker med solceller og varieret natur har langt flere fugle og højere biodiversitet end intensivt dyrkede marker - samtidig kan de sikre landmanden en stabil indkomst.

21-02-2025 4 minutter Energi,   Udland,   Forskning

Forskningsprojekt om grise søger deltagere

Øget fravænningsvægt giver mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Innovationscenter for Økologisk Landbrug sætter i et nyt projekt fokus på fodring af pattegrise i faremarken og vil derfor gerne have input fra landmændene selv.

19-02-2025 2 minutter Grise,   Forskning,   Foder

Ny udvikling for fugleinfluenza i amerikanske køer er en "game changer", siger dansk professor

Det tyder på, at en vildfugl nu for tredje gang har smittet en ko med fugleinfluenza i USA, og det skærper risikovurderingen. Endnu er der ikke påvist fugleinfluenza i kvæg herhjemme, men myndighederne holder øje.

18-02-2025 8 minutter Sygdom,   Kvæg