Annonce

Annonce

Et æble hænger på en gren

Målt i forhold til det eksisterende areal med økologisk frugt og bær på ca. 1.000 ha (2016) er der tale om en betydelig vækst i arealet. Foto: Karen Munk Nielsen

430 nye økologiske frugt-hektar

Der er udsigt til mere dansk økologisk frugt på hylderne om nogle år. I den seneste omlægningsrunde er der søgt frugt- og bær-tillæg til 430 ha.

Hvis man går og kigger langt efter dansk økologisk frugt i supermarkedet, er der lys forude. Mindst 430 nye hektar med frugt og bær er nu under omlægning. Der er tale om et areal, der er søgt et særligt frugt- og bærtillæg til, fremgår det af en meddelelse fra Landbrugsstyrelsen.

Omlægning 2018

  • Samlet ansøgt areal: 38.897 ha
  • Omlægningstillæg: 36.288 ha
  • Tillæg for reduceret kvælstoftilførsel: 17.302 ha
  • Frugt- og bærtillæg: 430 ha

Målt i forhold til det samlede nye økologiske areal på små 39.000 ha, udgør de 430 ha ikke meget, men målt i forhold til det eksisterende areal med økologisk frugt og bær på ca. 1.000 ha (2016), er der tale om en betydelig vækst.

Mange vælger nedsat N

Der er i alt søgt omlægningstilskud til lidt over 36.000 ha i 2018. Til næsten halvdelen af det nye økologiske areal - 44 procent – er der tillige søgt tillæg for nedsat N-tilførsel, dvs., at landmændene vælger at dyrke jorden med lav kvælstoftilførsel på højst 60 kg udnyttet N pr. ha. 

Tilskuddet til nedsat N er 500 kr./ha, og ordningen benyttes typisk på planteavlsbrug, der har svært ved at skaffe husdyrgødning.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg