Annonce
Annonce
Overblik: 127 planter, der gavner flere arter
Nyt katalog fra Aarhus Universitet giver overblik over, hvad du skal så og plante, hvis du vil skabe mere liv på ejendommen.

Der er ikke den del af en plante, der ikke spises af et eller mange forskellige dyr. Foto: Julie Rohde
Musevikke, blåhat, høgeurt og tjærenellike. De farverige plantenavne er eksempler på blomstrende urter, man med fordel kan så, hvis man vil understøtte insekter, fugle og dyr på ejendommen.
De indgår i et nyt katalog fra Aarhus Universitet, der samler nyttig viden om 127 arter, som gavner biodiversiteten. Forfatterne har udvalgt plantearterne med sigte på bred virkning og ikke på at understøtte særlige eller truede arter af fx sommerfugle eller bestøvere.
Et af kriterierne for at komme med i kataloget har derfor været, at planten udnyttes af mindst 10 og gerne flere end 30 insektarter.
Planter er en fantastisk rig ressource. Der er ikke den del af en plante, der ikke spises af et eller mange forskellige dyr. Bladene spises af larver, snudebiller, fugle og vildt. Plantesaften er guf for bladlus, tæger og snyltehvepse.
Kriterier for valg af arter
- Planten er hjemmehørende i Danmark
- Planten er flerårig. To- eller enårige arter er medtaget, hvis de i særlig grad gavner biodiversiteten
- Planten skal udnyttes af mindst 10 og gerne flere end 30 insektarter
- Frø eller frugter spises af fugle og/eller insekter
- Planten er egnet levested for en del arter
Kilde: Plantekatalog. Planter, der understøtter biodiversitet, af Strandberg et al., DCE, Aarhus Universitet 2021
Blomsterne indeholder pollen og nektar, som er rig på protein og sukker og derfor yndet af bier, svirrefluer, guldøjer og andre insekter. Sukkerindholdet i nektar er i øvrigt højst i blomster, der bestøves af dyr. Endelig æder rådyr, harer og køer også gerne blomster. Frø og frugter er føde for fugle, men også for snudebiller og tæger. Og når planten dør, er den føde for en lang række insekter, biller og svampe - de såkaldte nedbrydere.
Det er langtfra alle arter, man kan købe sig til. Rapporten anbefaler derfor at høste frø og/eller hø på nærliggende naturområder, hvor arterne findes, og flytte det til bestemmelsesstedet. Tørv er en anden måde at flytte planter på og forholdsvis hurtigt opnå en artsrig flora.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.