Annonce
Annonce
Virksomhederne tror på fortsat fremgang for økologien
GF 2019: Fire nye repræsentanter fra nogle af landets største producenter af økologiske fødevarer er klar til at tage en tørn i Virksomhedsudvalget i Økologisk Landsforening.

Henrik Biilmann, direktør i Friland, og Helle Borup Friberg, adm. direktør i Økologisk Landsforening, glæder sig over, at det lykkedes at få flere nye stærke kræfter ind i Virksomhedsudvalget, som har udsigt til et travlt år. Foto: Jakob Brandt
Forud for generalforsamlingen i Økologisk Landsforening (ØL) fredag afholdt foreningens virksomhedsudvalg et velbesøgt årsmøde, som havde trukket mange af foreningens knap 200 virksomheder til Vingsted, hvor generalforsamlingen afholdes.
På mødet blev der især fokuseret på, hvordan ØL og virksomhederne kan spille hinanden endnu bedre, og efter mødet glædede det virksomhedsudvalgets formand, Henrik Biilmann, at det lykkedes at få mange nye kræfter ind i udvalget.
I det hele taget var det positive toner, som dominerede Henrik Biilmanns årsberetning. Han tog udgangspunkt i, at Danmark i 2018 forsvarede sin position som det land med den højeste øko-andel i detailsalget, og Friland-direktøren hæftede sig ved, at de økologiske fødevareproducenter igen kan se tilbage på et år med to-cifrede vækstrater i både detailsalget, foodservicesalget og eksporten.
”Der er thumbs up på alle de punkter, som vi normalt måler os på. Plus 15 pct. i detailsalget, plus 20 pct. i foodservice og plus 21 pct. i eksporten, og jeg tror, at det er svært at finde andre i fødevarebranchen, som kan præstere tilsvarende tal,” sagde Henrik Biilmann, som er overbevist om, at den positive udvikling fortsætter i 2019.
Det er ren madglæde
Han fremhævede EU-projektet Ren Madglæde som en effektiv kampagne, der har været med til at sætte ekstra fokus på økologien.
Det er foreningens hidtil største markedsprojekt og Danmarks største enkeltstående økologi-kampagne, og her kort inde i kampagnes tredje og sidste år benyttede kampagneleder Helle Bossen, Økologisk Landsforening, mødet til at takke virksomhederne for den store opbakning, de har givet Ren Madglæde, som i dag kun mangler tilsagn om ca. 300.000 kr. af en egenfinansiering på seks mio. kr.
To udvalg smelter sammen
På årsmødet oplyste Henrik Biilmann, at det er besluttet, at eksportudvalget bag Organic Denmark, som hidtil har fungeret som sparringspartner for ØL’s eksportafdeling, bliver lagt ind under virksomhedsudvalget, hvor eksport fremover bliver et fast punkt på dagsordenen.
”Fremover tegner virksomhedsudvalget alle aktiviteter, uanset om de sker i Danmark eller Dubai,” sagde Henrik Biilmann.
Det sker primært for at mindske antallet af møder, og ifølge Henrik Biilmann giver det god mening at samle kræfterne i et enkelt stærk udvalg, som kan varetage alle virksomhedernes interesser.
Henrik Biilmann forholdt sig også til en medlemsundersøgelse, som indikerer, at udvalget ikke altid har formået at synliggøre ØL’s mange markeds-, og eksportaktiviteter, og på mødet varslede han derfor flere nye initiativer, som allerede i indeværende år skal være med til at synliggøre den værdiskabelse, som Økologisk Landsforening løbende leverer på forskellige niveauer.
Det blev desuden diskuteret at sende en ’klimapakke’ ud til virksomhederne for at klæde dem bedre på til at deltage i klimadebatten.
Mange nye ansigter i udvalget
Flere af de garvede kræfter trak sig fra udvalget. Det gælder Leon V. Poulsen, direktør for DanOrganic A/S, og Nelly Riggelsen, salg- og marketingchef hos Naturmælk.
Der var også et farvel til Brian Nybo, direktør fra Aurion, som trak sig for at få mere tid til arbejdet som bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening, mens Michael Bisgaard fra Peter Larsen Kaffe forlader udvalget på grund af jobskifte.
Nye i udvalget er: Jan Hedegaard, marketingdirektør Arla, Jens Madsen, Dava Foods, Bo Iversen, Midsona, og Lars Nørskov, Peter Larsen Kaffe, og med de nye kræfter føler Henrik Biilmann, at udvalget er god rustet til at tackle de fremtidige udfordringer.
Flere artikler fra samme sektion
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere
Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.