Stor fremgang for økologien i USA presser priserne nedad
Antallet af økologiske bedrifter i USA er steget med 56 pct. på fem år. Økologiens popularitet har øget udvalget og presser samtidig priserne.

De amerikanske forbrugere lægger i stigende grad økologiske varer i indkøbskurven.
Det har ført til en øget omlægning i det amerikanske landbrug, så der i 2016 var godt 14.000 økologisk certificerede landbrug i USA, hvilket er en stigning på 56 pct. i forhold til 2011. Det viser tal fra ifølge analysebureauet Pew Research Center.
Trods omlægningen udgjorde det økologiske areal imidlertid kun fem mio. ha. i 2016, hvilket kan lyde af meget, men ikke engang er én pct. af det samlede landbrugsareal i landet.
Nogle stater har dog væsentligt mere økologi end landsgennemsnittet; Vermont ligger i toppen med 11 pct. af landbrugsarealet.
Økologien er fortsat mindst udbredt i sydstaterne, men det er samtidig her, at antallet af økologiske bedrifter er vokset mest fra 2011 til 2016; flere stater har gennemgået en stigning i antallet på både 100 og 200 pct., mens Arkansas har fået hele 540 pct. flere øko-bedrifter; fra 10 i 2011 til 64 i 2016.
Både økologisalget i dollars og statens støtte til eksempelvis omlægningen til og forskning i økologisk landbrugsdrift er samtidig steget de senere år.
Mens den øgede popularitet har ført til flere økologiske varer og et bredere udvalg, presser det samtidig priserne nedad, skriver nyhedsbureauet AP. I 2014 kostede økologiske varer i gennemsnit 27 cent mere per enhed end den konventionelle pendant, mens differencen faldt til 24 cent i 2018.
Ligesom i Danmark er efterspørgslen på visse økologiske varer i USA også så høj, at der er problemer med at følge med efterspørgslen. Det er især de unge i Millennial-generationen, som fører an i økologiforbruget.
Målt på omsætningen fra det økologiske fødevaresalg i detailhandlen er USA klart førende i verden. Ifølge tal fra 2016 var omsætningen på knap 39 mia. euro, 291 mia. kr., mens Tyskland på andenpladsen omsatte for 9,5 mia. euro, 71 mia. kr.