Annonce

Annonce

Visualisering af Halkær Kro og Madkulturhus

Sådan kommer Halkær Kro Mad og Kulturhus til at se ud, når det er færdigbygget. Visualisering: Arkitekterne Kjaer & Richter

Økologisk fyrtårn i Halkær modtager 15 mio. kr. i støtte

Foreningen Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Aalborg Kommune investerer tilsammen 15 mio. kr. i økologisk madkulturhus i landsbyen Halkær.

Kort før jul fik de mange frivillige, som gennem de seneste seks-syv år har arbejdet på at forvandle Halkær Kro til et økologisk madkulturhus, den bedst tænkelige julegave. Det skete, da Foreningen Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Aalborg Kommune hver især besluttede at spytte fem mio. kr. i Halkær Kro, som i løbet af de kommende par år vil blive madkulturhus, som skal skabe fællesskab og oplevelser omkring den lokale økologiske madkultur.

Halkær Kro og Kulturhus går nu ind i en periode med detailplanlægning, og hvis alt går efter planen, skal der tages første spadestik i begyndelsen af august 2021, og det glæder i den grad en af de lokale initiativtagere, Peter Søndergaard.

"I næste uge skal vi lave den endelige rådgiveraftale med det byggefirma, som skal stå for selve byggeriet," siger Peter Søndergaard, som ud over en flexjobber p.t. er den eneste fastansatte på Halkær Kro.

Efter en årrække som økologikonsulent i Økologisk Landsforening blev han i 2016 ansat som lønnet koordinator for det nordjyske madkulturhus-projekt, og han beskriver det som 'helt fantastisk' at arbejdet med at skabe et regionalt fyrtårn for maddannelse og økologisk og sund madkultur i Nordjylland, nu endelig kan tage fart.

Der kommer til at dufte af mad, mennesker og musik i hele Halkær, lover Peter Søndergaard, som udover rollen som koordinator for madkulturhuset også er 'chefgartner' på fælleden, hvor frivillige er med til at dyrke økologiske grøntsager til fællesspisningerne og de mange andre arrangementer, som igen vil fylde huset med liv, når coronaen bliver fortid
Der kommer til at dufte af mad, mennesker og musik i hele Halkær, lover Peter Søndergaard, som udover rollen som koordinator for madkulturhuset også er 'chefgartner' på fælleden, hvor frivillige er med til at dyrke økologiske grøntsager til fællesspisningerne og de mange andre arrangementer, som igen vil fylde huset med liv, når coronaen bliver fortid

Han ser ikke noget underligt i at madkulturhuset får hjemsted i en lille landsby med kun 30 husstande, hvor man på en god dag kan mønstre 55 beboere, hvis alle er hjemme. Tværtimod.

"Det er en anerkendelse af det store arbejde, som de frivilligere og mange lokale fødevareproducenter har lavet gennem mange år. Jeg mener, at det er naturligt at bygge videre på husets dna, og vi er så klar til at sætte dagsordenen for økologisk mad i Nordjylland," siger Peter Søndergaard.

Der kommer til at dufte af mad, mennesker og musik i Halkær.

— Peter Søndergaard

Han har selv været med i kredsen af frivillige omkring Halkær Kro, som var år forud for sin tid, da de i 1992 besluttede, at kromaden skulle være økologisk. Siden er resten af samfundet kommet mere i synk med den bæredygtige tankegang, som gennemsyrer hele projektet i Halkær, der ifølge Peter Søndergaard ligger perfekt til at kunne udvikle sig til et bæredygtigt hotspot.

"I det nye hus får vi så de perfekte rammer, og en dag kan snildt rumme flere aktiviteter, hvor både professionelle og amatører mødes på tværs af generationer og fagligheder. Et mejeri er ved at udvikle nye produkter i udviklingskøkkenet, et madhold med skoleelever fra 7. klasse laver mad i undervisningskøkkenet, i krostuen mødes skriveklubben, på 1.sal er der yoga, i musiksalen er der mødeaktiviteter, mens der i produktionskøkkenet gøres klar til aftenens koncertmenu. Der kommer til at dufte af mad, mennesker og musik i Halkær," siger Peter Søndergaard.

Rådmand: Spændende og visionært

Mads Duedahl (V), rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune er enig, og han betegner madkulturhuset som et både spændende og meget visionært projekt.

"Halkær Kro er i forvejen et unikt kulturhus i Aalborg Kommune. Det er bygget på et fundament af frivillighed og bæredygtighed, som vi nu styrker markant med dette projekt. Aalborg og Danmark vil få et unikt Mad-og Kulturhus i et smukt naturområde – ja vel nærmest en gigantisk økologisk køkkenhave i Aalborgs landdistrikt. Projektet peger ind i fremtiden, hvor fællesskab - her omkring maden, bæredygtighed og ikke mindst fordybelse for den enkelte, er respons på tidens udfordringer," sagde rådmanden, om baggrunden for at kommunen afsatte fem mio. kr. til projektet.

Køkkenet bliver kulturhusets hjerte

Det nye madkulturhus i Halkær skal rumme moderne køkkenløsninger både inde og ude, og at det er ambitionen at skabe et levende mødested for alle generationer, for lokale aktører og foreninger, hvor mad og gode fødevarer skal danne rammen om stærke fællesskaber.

Det økologiske køkken har altid været hjertet i Halkær Kro, og i fremtiden vil arbejdet med lokale råvarer blive en endnu vigtigere del af madkulturhusets mangeartede aktiviteter
Det økologiske køkken har altid været hjertet i Halkær Kro, og i fremtiden vil arbejdet med lokale råvarer blive en endnu vigtigere del af madkulturhusets mangeartede aktiviteter

Lokale og Anlægsfonden har siden 2019 netop arbejdet med at gøre fælles madlavning til en fritidsaktivitet på lige fod med andre aktiviteter, og Ola Mattsson, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden ser flere spændende perspektiver i det jyske projekt:

"Køkkener i fritidsfaciliteter er ofte aflukkede og gemte og fungerer kun som produktionskøkkener. Det skaber ikke synergi med resten af fritidsaktiviteterne. Det forsøger vi nu at lave om på i Halkær ved at gøre madlavning til en kernefunktion i huset, så køkkenet bliver mødested for frivillige, samtidig med at huset understøtter musikken og aktiviteten udenfor på landsbyfælleden langt mere, end den gør i dag," siger han i forbindelse med offentliggørelsen af de store støttebevillinger.

Besøgende fra nær og fjern

Realdania støtter hvert år filantropiske projekter over hele landet, hvor målet blandt andet er at fremme nye fællesskaber og bakke op om de potentialer, der kendetegner de specifikke områder:

"Halkær Kro har er et veletableret sted for fødevareinnovation og madkultur. Projektet vil understøtte og styrke det lokale fællesskab og samtidig være et regionalt ”spot”, der også vil være rigtig attraktivt at lægge vejen forbi for besøgende fra nær og fjern," siger sekretariatschef i Realdania, Jens Böhme.  

Multifunktionelt økologisk fyrtårn

  • Halkær Kro blev købt af otte familier i 1992, og er siden blevet drevet af frivillige kræfter. Spillestedet udviklede sig med tiden til også at være et økologisk spisehus, og det var det første i Danmark til at opnå det økologiske guld-spisemærke.

  • Halkær Madkulturhus skal være et fyrtårn og lokalt mødested og fællespisehus, et folkeoplysende læringscenter, en rugekasse for nye madideer og et sted for nye mad- og køkkenorganiseringer, maderkendelser, produkter og arbejdspladser.

  • Huset kommer blandt andet til at rumme et undervisningskøkken, udviklingskøkken, bryghus og forrådsfaciliteter.

  • Aktiviteterne kommer blandt andet til at tælle: Fælles madlavning og -spisning, folkekøkken, madundervisning for børn og bedsteforældre, madmarkeder, kurser i bryggeri, bageri, osteri, sylteri, charcuteri, fælles høst-, sylte- og bagedage, økologiske koncertmenuer, netværks- og udviklingsforløb for bønder, kokke og virksomheder, foredrag og folkeoplysning, høst og madlavning på landsbyfælleden, kurser i selvforsyningsgartneri, foodcamps for unge, konferencer, seminarer, madteater og meget mere.

  • I 2023 skal huset efter planen danne rammen om fire-fem årsværk, og driften skal økonomisk hvile i sig selv i en kombination af frivilliges involvering og indtægtsgivende aktiviteter.
    Kilde: Halkær Kro

Flere artikler fra samme sektion

Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil

Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.

21-11-2024 4 minutter Detailhandel,   Mærkning

De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test

Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.

20-11-2024 2 minutter Forbrug

Økologi styrker dit grønne regnskab

I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.

15-11-2024 5 minutter