Annonce

Annonce

Kantinegæst i buffet fylder tallerken med grøntsager

Flere spisesteder, som fortæller gæsterne, at de serverer økologiske grøntsager, glemmer at fjerne anprisningen uden for den danske sæson, viser Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol af Foto: Søren Gammelmark

Menukortet taler ikke altid sandt om økologien

Kontrolkampagne fra 2023 viser, at der ikke altid er harmoni mellem spisestedernes anprisninger af økologi og de råvarer, som fødevarekontrollanterne finder ude i landets professionelle køkkener.

Flere danske restauranter og caféer har skiltet med, at de benytter økologiske råvarer, men da Fødevarestyrelsen i foråret 2023 kiggede forbi i forbindelse med en kontrolkampagne, viste det sig i flere tilfælde, at der ikke var harmoni mellem det, som spisestedet lovede gæsterne, og de råvarer, som kontrollørerne fandt på deres lager.

Jyllands-Posten har i flere artikler omtalt kampagnen, som ifølge Fødevarestyrelsen primært var rettet mod mindre virksomheder, som hverken var medlem af en brancheforening eller havde Det Økologiske Spisemærke.

Ifølge avisen har 50 caféer og restauranter fået en indskærpelse for ikke at følge reglerne. Det er den mildeste sanktion, som Fødevarestyrelsen benytter, og hovedparten (33) af de forseelser, som førte til en indskærpelse handlede om, at der blev fundet en råvare i både konventionel og økologisk udgave, selv om køkkenet på menukortet anpriste, at den pågældende råvare var økologisk. Det er ikke tilladt. Andre fik indskærpelser fordi ikke alle ingredienser i 'en økologisk ret' var økologiske.

Fødevarestyrelsens sanktioner

Fødevarestyrelsen anvender følgende sanktioner:

  1. En indskærpelse om at reglerne skal overholdes
  2. Et påbud om at virksomheden skal bringe forholdene i orden straks eller inden for en given frist
  3. Et forbud om hvad en virksomhed skal undlade at gøre for at overholde reglerne
  4. Et administrativt bødeforlæg
  5. En politianmeldelse
  6. Fratagelse af en virksomheds autorisation eller registrering.
    _
    Kilde: Fødevarestyrelsen_

Flere spisesteder undskylder sig over for Jyllands-Posten med, at inflationen i en periode gjorde det meget dyrt at købe økologiske råvarer i 2023, og at de ikke lige havde fået opdateret hjemmesiden, og enhedschef Henrik Dammand Nielsen fra Fødevarestyrelsen mener ikke, at resultaterne tyder på, at der er tale om et omfattende bevidst snyderi på området, oplyser han til økonu.dk.

Kontrol er i alles interesse

Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening, beteger det som alfa og omega, at forbrugerne kan have tillid til, at når de vælger noget, som sælges som økologisk, så er det rent faktisk økologisk:

»Det går jo ikke, at restauranter sælger ”økologiske muslinger” eller ”økologisk øl”, som ikke er økologisk. Der er forbrugere, som bevidst vælger at gå ind på en restaurant pga. af det økologiske og gerne vil betale ekstra for det. Derfor er det vigtigt, at økologi bliver anprist rigtigt,« siger Louise Køster til Jyllands-Posten.

Den vurdering er Henrik Dammand Nielsen enig i:

»Det er i alles interesse, at vi overholder reglerne, så vi fastholder tilliden til økologien, og jeg kan kun opfordre til, at alle sætter sig ind i reglerne,« udtaler han til økonu.dk.

Behov for rådgivning

I Danmark er der flere end 3.400 spisesteder med Det Økologisk Spisemærke, og enhedschefen betragter det ikke som alarmerede, at 50 spisesteder har fået en indskærpelse, da det ikke er ret længe siden, at reglerne blev ændret.

»Vi havde med vilje målrettet kontrolkampagnen mod de virksomheder, som vi vurderede havde størst behov for rådgivning,« siger Henrik Dammand Nielsen.

Han oplyser, at alle de køkkener, som fik en indskærpelse har haft et opfølgende kontrolbesøg for at sikre, at de overholdt reglerne.

I forbindelse med kampagnen blev en del serveringssteder informeret om muligheden for at få Det Økologiske Spisemærke, som typisk gør det nemmere at holde styr på dokumentationen af det økologiske råvareforbrug.

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning