Annonce
Annonce
Grøntsager fra danske producenter kan erstatte flere af de udenlandske nicheprodukter i grøntafdelingerne i de danske butikker, mener Henrik Hindborg fra Økologisk Landsforening. Foto: Moment Studio
Importen viser nye døre for danske økologer
Der er ingen grund til at overlade de danske butikshylder til udenlandske producenter, når vi selv kan producere mange af varerne, mener markedschef Henrik Hindborg fra Økologisk Landsforening.
Lokale varer er i høj kurs hos mange danske forbrugere, men alligevel kommer mange af de økologiske varer, som ligger ude i butikkerne, fra udenlandske producenter. Det åbner flere døre for danske økologer, mener Henrik Hindborg, der er markedschef for detail i Økologisk Landsforening.
Danmarks import af økologiske fødevarer fortsætter tidligere års vækst og steg med 9 pct. fra 4,4 mia. kr. i 2018 til 4,8 mia. kr. i 2019. Det fremgår af de seneste tal fra Danmarks Statistik, som blev offentliggjort i december.
Dermed er underskuddet i Danmarks samhandel med udlandet ottedoblet på fem år fra et minus på 220 mio. kr. i 2014 til et minus på næsten 1,8 mia. kr. i 2019.
Men så stor skævhed behøver der ikke at være i den økologiske handelsbalance med udlandet, vurderer Henrik Hindborg. Han har gravet lidt i de danske importtal, og peger på flere varekategorier, hvor han vurderer, at danske økologer med fordel kan erstatte flere af de udenlandske varer med egne produkter, så længe prisspændet til de udenlandske varer ikke bliver for stort.
Udnyt ønsket om lokale varer
Det begrunder han bl.a. med en voksende klimabevidsthed blandt de økologisk orienterede forbrugere.
»De mener, at råvarerne så vidt muligt bør produceres tæt på os, så vi undgår for lang transport og dermed unødig klimabelastning,« siger Henrik Hindborg.
Når han kigger i importstatstikken, undrer han sig især over, at Danmark importerer en masse kornvarer og foderstoffer, som lige så godt kunne produceres herhjemme.
Når de økologiske planteavlere i øjeblikket klager over afregningspriserne på foderkorn, var det måske en ide at arbejde lidt mere i produktioner, der fra start er målrettet til konsum-markedet, vurderer markedschefen.
»Vi importerer masser af brødhvede, grynhavre og forskellige special-sorter af korn, som vi sagtens selv kan dyrke,« siger Henrik Hindborg.
Han peger også på et stort potentiale i et producere planteproteiner, som kan erstatte den massive import af soja - både til foderbrug og til konsumvarer.
Dyrk flere nichegrøntsager
»Der er grønsagsavlere, der med glæde vil rykke hovedet af mig, hvis jeg siger, at der er brug for flere danskproducerede grønsager, fordi nogle af dem hører det, som om at jeg efterlyser flere, der skal dyrke gulerødder, kartofter, rodfrugter og snitsalat, som der jo absolut er så rigeligt af allerede,« siger Henrik Hindborg.
Han sigter derimod på bredden i sortimentet, hvor der efter hans vurdering er plads til flere varianter og bedre sorter, nye forarbejdningsgrader og varer med andre anvendelsesmuligheder end basisgrøntsagerne. Han mener, at tiden er kommet til, at det er indenfor økologisk grønt, at forbrugerne vil finde alle specialprodukterne og de lidt mindre varetyper.
»Her er et kæmpe potentiale, og der er slet ingen grund til, at vi giver udenlandske grøntsagsavlere for lang snor med en næsten fri spilleplade på mere nicheprægede produkter indenfor grøntsager, for vi risikerer, at de sætter sig på den mest lukrative del af markedet,« advarer Henrik Hindborg.
Frugt og grønt fylder mest i importstatistikken
-
Økologiske varer udgjorde i 2019 5,4 pct. af Danmarks samlede import af føde- og drikkevarer samt foder, hvilket er en stigning fra 5,2 pct. i 2018.
-
Importen af økologiske frugt og grøntsager steg 15 pct. fra 1.762 mio. kr. i 2018 til 2.018 mio. kr. i 2019, hvor den samlede import udgjorde 4,8 mia. kr.
-
Frugt og grønt tegner sig dermed for det meste af stigningen i importen af økologiske fødevarer.
-
Importen af foderstoffer steg 26 pct. fra 347 mio. kr. i 2018 til 438 mio. kr. i 2019.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.