Annonce

Annonce

Gårdmøller Niels Foged og hustruen Karin Vilsbøll er gået på pension, og efter 12 år har de lukket webshoppen og droslet helt ned for produktionen af mel på Falslevgård. Arkivfoto: Jakob Brandt

Falslevgård Mølle lukker

Et planlagt generationsskifte løb ud i sandet, og nu har ejerne af Falslevgård Mølle valgt at gå på pension og stoppe produktionen af økologisk mel.

Parret bag Falslevgård Mølleri er gået på pension. Jorden er lejet ud, gårdbutikken og webshoppen er lukket, og de jyske mølleriejere har nu rettet blikket mod den tredje alder, men det betyder ikke, at Niels Foged og Karin Vilsbøll helt dropper arbejdet med korn og mel.

"Mølleriet er stadig intakt, så vi fortsætter med et noget smallere sortiment til et lille staldørssalg, men vi har valgt at droppe den økologiske certificering for at slippe for det ekstra papirarbejde," siger Niels Foged.

Han har rundet 68 år, og han kan med egne ord godt mærke, at energiniveauet ikke vokser proportionalt med alderen, og selv om skinnerne sidste år var udlagt til et glidende generationsskifte, som dog siden kørte af sporet, oplever han det ikke som vemodigt, at parret nu stoppe kornkværnen.

Han nyder tværtimod at vinke farvel til de lange arbejdsdage og få mere tid til at arrangere bage- og madkurser i det lille kursuscenter, som parret har indrettet i Falslevgårds gamle stuehus.

"Jeg har altid sagt, at mit arbejde skal være sjovt og spændende. Når ikke længere, der er det, skal man stoppe," siger han om baggrunden for at Falslevgård på hjemmesiden meddeler, at møllen er lukket.

Spændende arbejde med gamle kornsorter

Niels Foged er femte generation på Falslevgård, og sammen med hustruen Karin Vilsbøll overtog han i 1998 sidste halvdel af gården fra sine forældre. Først ti år senere indrettede parret det gårdmølleri, som de seneste 12 år har bidraget med hovedparten af deres indkomst.

Øko-mødestedet

Økologisk Landsforening har etableret Øko-mødestedet i forbindelse med projektet Det Samfundsnyttige Landbrug. Det skal fungere som en kommunikationskanal til dig, som mangler en samarbejdspartner, en praktikant/praktikvært, en investor eller et investeringsprojekt, et driftsfællesskab eller nogen at inddrage i et generationsskifte med mere.

I samarbejde med kornforsker Anders Borgen specialiserede de sig i at dyrke og stenformale gamle korntyper som spelt, ølandshvede, emmer, svedjerug og nøgenbyg, og gennem årene har de opbygget en stor kreds af stamkunder til deres specialmel, og gårdbutikken nåede op på over 100 varenumre.

"Noget af det mest spændende, jeg husker tilbage på som møller, er samarbejde med Anders Borgen om at udvikle og teste gamle kornsorter," siger Niels Foged, som stadig køber økologisk korn fra de gamle leverandører for at kunne opretholde et stalddørssalg, men poserne bliver uden det røde Ø-mærke.

Generationsskiftet kørte af sporet

For et år siden tegnede fremtiden dog noget anderledes for det jyske gårdmølleri, som befandt sig midt i et veltilrettelagt generationsskifte.

Produktionen var på det tidspunkt nået op på 80-100 t mel om året, hvoraf ca. halvdelen blev solgt via Falslevgårds webshop, mens resten blev afsat til grossister, butikker i nærområdet og et voksende antal lokale restauranter og bagerier, som ønskede at bage bedre brød.

Men allerede flere år tidligere stod det klart, at ingen af Niels Fogeds og Karin Vilsbølls tre børn var interesserede i at overtage deres 60 ha store ejendom og det tilhørende gårdmølleri mellem Mariager og Hadsund.

Efter et halvt år som møllerlærling overtog Bjørn Nielsen (i midten) og hustruen Anette Slejborg i begyndelsen af 2018 halvdelen af aktierne i det nyetablerede aktieselskab Falslevgård Mølle A/S, men et halvt år senere udnyttede møllens grundlægger Niels Foged en tilbagekøbsklausul og købte parret ud. Arkivfoto: Jakob Brandt

Da arbejdsbyrden samtidig var ved at blive for stor, lignede det derfor en optimal løsning, da parret via Øko-mødestedet i 2017 fik kontakt med et yngre par fra lokalområdet. De havde lyst til at drive mølleriet videre og på sigt helt overtage virksomheden via et glidende generationsskifte.

Købte mølleriet tilbage

Efter et halvt år i møllerlære overtog det nye møllerpar i januar 2018 halvdelen af aktierne i det nyoprettede selskab Falslevgård Mølle A/S, som blev helt adskilt fra landbruget på Falslevgård, der fortsat blev drevet af Niels Foged og Karin Vilsbøll, der stod som ejer af den anden halvdel af mølleriet.

Som led i aftalen skulle Niels Foged i tre år være tilknyttet mølleriet på halvtid, men kun et halvt år senere stod det klart, at samarbejdet ikke fungerede optimalt, og Niels Foged valgte at udnytte en tilbagekøbsklausul til at generhverve hele mølleriet.

Flere har gennem de seneste år bejlet til at overtage gårdmøllen, men Niels Foged og Karin Vilsbøll fandt aldrig nogen, som både havde den nødvendige startkapital og som ønskede at drive melproduktionen videre på den måde, som de oprindelige ejere ønskede det.

Derfor er Danmark nu blevet et økologisk gårdmølleri færre.

Du skal ikke blive møller for pengenes skyld

Ifølge Niels Foged skal man tænke sig godt om, inden man åbner eget gårdmølleri:

"Da vi overtog hele ansvaret for mølleriet for anden gang, var det ikke helt så sjovt længere, og vi havde nogle måneder med nogle meget lange arbejdsdage, og man skal virkelig brænde for det, hvis man vil drive et gårdmølleri," siger Niels Foged.

Efter hans vurdering er der to veje at gå. Enten skal man satse på et liv som fritidsmøller med en produktion på nogle få tons. Det kræver ikke de store etableringsudgifter, men det kræver, at man har en stabil indtægt ved siden af.

Alternativ skal man ifølge Niels Foged indrette et mølleri med en mere strømlinet produktion på minimum 80-100 t om året, så man kan leve af det som fuldtidsmøller.

"Det kræver nok en investering på minimum en halv mio. kr., men så har man også mulighed for at skabe en fornuftig indtægt, men man skal ikke begynde at regne sin timeløn ud, siger han."

Bjørn Nielsen, som var tæt på at overtage mølleriet, er i dag ansat hos Anders Borgen, og han har ikke ønsket at bidrage til artiklen.

Flere artikler fra samme sektion

Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil

Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.

21-11-2024 4 minutter Detailhandel,   Mærkning

De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test

Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.

20-11-2024 2 minutter Forbrug

Økologi styrker dit grønne regnskab

I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.

15-11-2024 5 minutter