Annonce

Annonce

En ko slikker Jelmer Bloten i ansigtet

For Jelmer Bloten er det vigtigt ikke at have flere køer, end han kan genkende dem alle, og han ser frem til at dele dyrenes glæde ved at komme på græs med gæsterne til Økodag, som allerede er fuldt booket på den sydfynske gård. Foto: privat

Der er rift om at komme tæt på de sydfynske køer

Selv om der stadig er to uger til Økodag, er alle billetter til Økodag på Østerlund allerede booket, og familien Bloten glæder sig til at gården kommer til at summe af liv, når køerne skal på græs 10. april.

Når tre generationer af familien Bloten i år for første gang er vært for Økodag, er det ifølge Jelmer Bloten primært for at sikre positiv omtale af de animalske fødevarer og mejeriet Naturmælk, som aftager mælken fra Østerlunds 100 køer.

Samtidig håber Carina og Jelmer Bloten, at de kan være med til at gøre gæsterne lidt klogere på, hvordan de til daglig arbejder med at sikre den maksimale dyrevelfærd for gårdens dyr, som udover køerne også omfatter 200 høns i en mobil stald.

De ved af egen erfaring, at der er en del huller i forbrugernes viden om, hvordan fødevarerne bliver produceret ude på gårdene. Det blev bekræftet efter fødslen af en af parrets to døtre, da de fik besøg af en lokal hjemmesygeplejerske. Hun spurgte, om gården havde forskellige mælketanke, så det var muligt at adskille sødmælken fra mini- og letmælken, når de malkede køerne.

Køerne på Østerlund har horn, da gården bliver drevet efter de biodynamiske principper
Køerne på Østerlund har horn, da gården bliver drevet efter de biodynamiske principper

Ifølge parret er det et ganske godt udtryk for den uvidenhed, som præger mange forbrugere, og når Bloten-familien i år melder sig som vært for Økodag, håber de at kunne fylde nogle af hullerne, og døtrene på fire og syv år glæder sig til at vise gården frem.

Fra Holland til Sydfyn

Det er nu 27 år siden, at Jelmer sammen med forældrene Geralda og Jan Bloten og to søstre forlod Holland for at overtage det sydfynske landbrug Østerlund, som ligger i den lille landsby Lakkendrup mellem Nyborg og Svendborg.

På daværende tidspunkt var Jelmer kun fem år, og i de første mange år var det forældrene, som drev landbruget, men da det på et tidspunkt stod klart, at sønnen ønskede at gå landmandsvejen, planlagde familien et glidende generationsskifte.

Som biodynamiker er det vigtigt, at have dyr på gården, men i øjeblikket oplever jeg, at køerne bliver gjort lidt til syndebukke, så vi vil gerne bruge dagen til at lave lidt positiv omtale af de animalske fødevarer.

— Jelmer Bloten, økolog

Det skulle forløbe over 10 år, hvor Jelmer gradvist via det fælles selskab Østerlund I/S skulle overtage mere og mere af gården og ansvaret for driften, men den plan måtte familien revidere midtvejs, da hans far helt uventet blev ramt af en blodprop.

"Det betød, at vi byttede roller, så jeg pludselig fik hovedansvaret for landbruget, men begge mine forældre har masser af erfaringer og hjælper stadig til på gården,” siger Jelmer Bloten, som bor med hustruen Carina Bloten og deres to døtre i et nabohus til gården.

"Vi driver Østerlund som low-budget-farming sammen med mine forældre, og vi laver mest muligt selv," fortæller Jelmer Bloten, som af samme grund ikke råder over en stor maskinpark, men han ønsker sig dog ikke tilbage til tiden, før gården investerede i to malkerobotter, da de er en kæmpe lettelse i arbejdet med at malke de ca. 100 jerseykøer, som i disse dage står i stalden og venter på at komme på græs.

Sidste år opsagde Carina Bloten sit deltidsarbejde hos Dagrofa i Svendborg og hun har nu ansvaret for gårdens 200 høns. Æggene bliver solgt fra stalddøren og en del stamkunder henter desuden frisk mælk på gården, som driver ca. 145 ha og sigter mod at være selvforsynende med foder.

"Som biodynamiker er det vigtigt, at have dyr på gården, men i øjeblikket oplever jeg, at køerne bliver gjort lidt til syndebukke, så vi vil gerne bruge dagen til at lave lidt positiv omtale af de animalske fødevarer," siger Jelmer Bloten, som i det daglige arbejde på gården har meget fokus på bæredygtighed og biodiversitet.

’Vi har ikke arvet jorden efter vores fædre, men lånt den af vore børn’, lyder en central sætning i værdigrundlaget bag Naturmælk, som siden 2016 har aftaget gårdens mælk, og det er en visdom, som Bloten-familien har taget til sig.

Når vi møder skepsis fra forbrugerne, er det vigtigt at fortælle dem, at deres pengesedler er deres stemmeseddel.

— Jan Bloten, Østerlund

"Vi bor oven på drikkevandet, så vi kan ikke være bekendte at svine det til," siger Jelmers far Jan Bloten, når han fortæller om, hvad der driver ham til at dyrke efter de økologiske og biodynamiske principper.

"Når vi møder skepsis fra forbrugerne, er det vigtigt at fortælle dem, at deres pengesedler er deres stemmeseddel. De er med til at bestemme, hvordan vi skal fremstille vores fødevarer," tilføjer han i portrættet af familien på Naturmælks hjemmeside.

God ide med bookingsystem

Der er en særlig grund til at familien i år for første gang deltager som værter i det landsdækkende Øko-dagsarrangement, som bliver styret af Økologisk Landsforening, for som Jelmer Bloten siger:

"Jeg ville ikke ane, hvor jeg skulle gøre af dem, hvis der kom 5.000 gæster ud på gården til Økodag, men i år, hvor foreningen har lavet et bookingsystem, er vi klar til at være værtsgård, så vi kan sikre omtale af vores lille mejeri."

Og det er ikke kun antallet af gæster, han ønsker at sætte et loft over.

"Jeg skal ikke have flere køer, for jeg synes, at det er vigtigt, at man er i stand til at genkende alle sine dyr," siger 32-årige Jelmer Bloten, som afslører, at han blandt andet kender sine dyr på hornene.

Han betragter samtidig kravet om, at bioddynamiske køer skal have horn, som en lille ekstra udfordring i forbindelse med Økodag, hvor der kan komme mange mennesker, som ikke er vant til at færdes på en gård.

"Nu skal vi lige have ryddet det sidste op og sørge for, at sikkerheden er helt i orden," siger Jelmer Bloten, som både planlægger at lave en halmborg og servere is fra en økologisk isbod samt smagsprøver fra både Naturmælk og en lokal slagter, som skal være med til at gøre dagen til en succes.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage