Annonce

Annonce

Danskerne køber nu økologi for 16 mia. kr.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget af økologiske fødevarer i 2024 voksede med 3 pct. Men trods fremgangen faldt økologiprocenten en anelse fra 11,8 pct. til 11,6 pct., da det konventionelle fødevaresalg sidste år voksede endnu hurtigere.

22. april 2025
Læsetid: 3 minutter
En kvinde handler i frugt- og grøntafdelingen

En del af væksten i det økologiske detailsalg skyldes prisstigninger på frugt og grønt, men i de fleste kategorier var der også vækst i mængden, viser tallene fra Danmarks Statistik. Foto: Moment Studio

Salget af økologiske fødevarer i dagligvarehandlen steg med tre pct. i 2024, og det er især frugt og grønt, som har taget et hop og vokser med syv pct. til 4,2 mia. kr. fra 2023 til 2024. Frugt og grønt er dermed fortsat den største økologiske varegruppe med en omsætning på 6,1 mia. kr. svarende til 38 pct. af den samlede omsætning af økologiske fødevarer.

Bananer tegner sig alene for en omsætning på 523 mio. kr., og de er dermed den mest solgte vare inden for frugt og grønt.

”Stigningen i salget af økologisk frugt og grønt viser, at det fortsat er fraværet af pesticidrester, som er det vigtigste købsargument for forbrugerne,” siger Carsten Ahrenfeldt, markedschef i Økologisk Landsforening.

Fremgangen bringer økologisalget tæt på rekordniveauet fra corona-årene 2020 og 2021, og der er nu kun knap 40 mio. kr. op til 16 mia. kr.  

Carsten Ahrenfeldt glæder sig over, at 2024-tallene bekræfter den tendens, som foreningen allerede beskrev i et webinar i januar på basis af data fra Kauzas husstandspanel. De nye tal bekræfter, at 2024 blev året, hvor økologien for alvor kom tilbage på vækstsporet efter et par år med faldende salg grundet inflation og leveomkostningskrise generelt. Der er således også sket en volumenfremgang på ca. 2 pct. og i alt når omsætningen 16 mia. kr. i 2024.

”Det bekræfter at forbrugerne vil økologien, og vi vil gerne opfordre dagligvarehandlen og virksomhederne til at gribe den interesse, så økologien fortsætter den flotte vækst,” siger Carsten Ahrenfeldt i en pressemeddelelse.

Prisstigninger driver en del af væksten

Stigningen i salget af gulerødder var på hele 17 pct., mens kartoffelsalget voksede med 15 pct., men mængden af gulerødder steg kun 3 pct., mens kartofler kun steg 1 pct. Til sammenligning steg salget af frugt 6 pct. i værdi og 4 pct. i mængde. Bl.a. andet steg frisk bær og stenfrugt 10 pct. i værdi og 2 pct. i mængde.

I gennemsnit steg priserne på de økologiske varer dog kun med 1 pct. i 2024, mens de konventionelle fødevarer og ikke alkoholiske drikkevarer i samme periode steg med 4 pct.

”Vi mangler stadig at få det brede økologiske sortiment tilbage på hylderne, så her er der et stort potentiale fordi forbrugerne er tilbage,” siger Carsten Ahrenfeldt, som håber at den positive udvikling fortsætter i indeværende år.

Den næststørste økologiske varegrupper er mælk og ost som med 3,4 mia. kr. udgør 21 pct. af det samlede salg, mens økologisk kød faldt med 1 pct. til 921 mio. kr.

Flere artikler fra samme sektion

Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter

Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.

16-04-2025 4 minutter Mere grønt,   Grøntsager

De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine

Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.

16-04-2025 6 minutter Mere grønt,   Grøntsager,   Det Økologiske Spisemærke

Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere

Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.

15-04-2025 3 minutter Events