Annonce
Annonce
Dansk fremstød for økologi i Sverige
En snes økologiske producenter deltager på den danske fællesstand på Nordens største økologimesse, som onsdag åbnede i Malmø.

Overskuddet på den danske samhandel med de øvrige nordiske lande skrumper år for år, men ifølge Økologisk Landsforening bidrager den høje danske innovationsgrad til at gøre de danske produkter attraktive for indkøberne på Nordic Organic Food Fair, hvor de 20 danske udstillere i dag og i morgen arbejder for at finde nye kunder på de nordiske nærmarkeder. Arkivfoto: Økologisk Landsforening
NOFF 2018, Malmø, Sverige
Økologisk Landsforening kan igen i år mønstre et stærkt hold af eksportparate, danske producenter på Nordens største fagmesse for økologiske og naturlige fødevarer, Nordic Organic Food Fair (NOFF), i messecenteret Malmø Mässan.
Producenterne på den danske fællesstand skal forsøge at udnytte, at svenskerne og de øvrige nordiske broderfolk har fået smag for dansk økologi; på bare tre år er eksporten af økologiske varer til Sverige fordoblet.
I samme periode er den økologiske eksport til Norge og Finland steget med mere end 80 procent, men fra et meget lavt niveau. Danmark har derfor stadig et solidt overskud i udenrigshandlen med økologiske fødevarer i Skandinavien, men et kig i de seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmarks import fra Norden de seneste år er vokset markant hurtigere end eksporten, så der er en førerposition, som skal forsvares.
Positiv handelsbalance
Pernille Bundgård, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening, ser dog gode muligheder for, at Danmark kan forsvare sin førerposition i Norden.
"Sverige især er et meget interessant eksportmarked for danske øko-virksomheder. Svenskerne køber dobbelt så meget økologi i dag som for bare tre år siden, og eksporten af danske øko-varer til Sverige er fulgt med den udvikling," siger Pernille Bundgård i en pressemeddelelse om det danske eksportfremstød, som hun selv står i spidsen for.
Hun vurderer, at de danske producenter har gode muligheder for at omsætte eksportpotentialet i Norden til nye kontrakter, så Danmark også i de kommende år kan fastholde overskuddet på handelsbalancen i forhold til de øvrige nordiske lande.
"Men de nordiske lande er knofedtsmarkeder, så det kræver en vedholdende indsats, hvor man prioriterer at være til stede i flere år," siger Pernille Bundgård.
Dansk innovation øger salget
Hun oplever, at økologiske fødevarer fra Danmark er populære i udlandet.
"Det skyldes ikke mindst, at danske virksomheder er innovative og konstant udvikler spændende økologiske kvalitetsvarer. Danmark er desuden det land i verden, der har den højeste økologi-andel i fødevaresalget og deraf et meget veludviklet økologisk marked," siger hun og påpeger, at de danske virksomheders innovationsgrad også kommer til udtryk på NOFF, hvor 18 ud af de i alt 20 deltagende virksomheder præsenterer nye produkter ved messens Innovation Zone Award Showcase.
En af de danske virksomheder, der præsenterer et nyt øko-produkt på Nordic Organic Food Fair, er den økologiske drikkevareproducent Nørrebrew, som i år debuterer på messen.
Nørrebrew – der i eksportsammenhæng går under navnet The Organic Energy Project - har netop lanceret en økologisk energidrik i Danmark, og adm. direktør Sune Blom glæder sig til at præsentere den for indkøberne på de øvrige nordiske markeder.
"Energidrikken er en af de sidste bastioner inden for fødevareområdet, hvor der ikke bliver stillet krav til kvaliteten af råvarerne, smag, sukkerindhold og naturlighed. Her har udviklingen stået stille, og det vil vi nu lave om på. Vi synes, at Norden er interessant i eksportøjemed, fordi forbrugerne på disse markeder har nogle af de samme præferencer i forhold til sundhed og økologi som de danske. Vi håber, at vores deltagelse på NOFF kan medvirke til, at vi får sparket døren ind til Norge og Finland, og at vi får udvidet vores eksport til det svenske marked," siger Sune Blom.
Nye alternativer til mælk
Også virksomheden Naturli’ Foods fra Randers deltager på messen og medbringer produktnyheder i form af to nye vegetabilske alternativer til mælk i en ny type emballage, som tager højde for recirkulering.
"Vi ser et stort eksportpotentiale for Naturli’ på de nordiske markeder. Vi udvikler produkter, som kan erstatte animalske produkter én til én, og som har en unik kvalitet og smagsoplevelse. Derfor er de attraktive for alle forbrugere, ikke bare for veganere og vegetarer. Vi eksporterer i dag både til Finland, Sverige og Norge, men vil gerne styrke eksporten til disse lande," siger Henrik Lund, adm. direktør i Naturli’ Foods.
Salget af økologi i Sverige forventes i år at stige med 7-10 procent til cirka 30 mia. svenske kroner. Det fremgår af en rapport fra svenske Ecoweb, som gennem en årrække har monitoreret og analyseret det svenske marked.
Messen er åben onsdag og torsdag i denne uge.
Flere artikler fra samme sektion
Danskerne køber nu økologi for 16 mia. kr.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget af økologiske fødevarer i 2024 voksede med 3 pct. Men trods fremgangen faldt økologiprocenten en anelse fra 11,8 pct. til 11,6 pct., da det konventionelle fødevaresalg sidste år voksede endnu hurtigere.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.