Annonce
Annonce
Markedschef: En vækst på to mia. kr. er ikke urealistisk i 2020
De danske husholdninger har under coronakrisen købt 20 pct. mere økologi, men det er ikke den eneste grund til, at Økologisk Landsforening forventer en historisk salgsfremgang på ca. to mia. kr. i indeværende år.
Selv om de ekstraordinært høje vækstrater i økologisalget under coronakrisen formentlig vil falde en smule hen over sommeren, forventer Økologisk Landsforening en rekordhøj vækst i salget af økologi i indeværende år. Arkivfoto: Morten Telling
Leverandørerne af økologiske fødevarer til detailhandlen har haft travlt under cornakrisen, hvor nedlukningen af restauranter og kantiner markant har øget salget af fødevarer til de private husholdninger.
Tidligere på måneden viste en opgørelse af scanningsdata fra analysevirksomheden Nielsen, at salget af økologi var steget med 14 pct. siden årsskiftet. Nielsen-tallene omfatter ikke onlinesalget af økologi, som de seneste to måneder har oplevet en salgsfremgang på mindst 50 pct., og på den baggrund vurderer Økologisk Landsforening, at økologisalget under corona-nedlukningen er øget med ca. 20 pct.
Det fremgår af en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af Økologisk markedsrapport 2020, hvori en bred vifte af dagligvarebutikker melder om en øget økologisk vækst i de første måneder af indeværende år.
Den øgede vækst kommer efter et 2019, hvor det økologiske detailsalg i Danmark voksede med ca. en mia. kr., og Henrik Hindborg, markedschef for detail i Økologisk Landsforening, vurderer, at væksten i år lander på mindst to mia. kr.
Jeg forventer, at en stor del af væksten i onlinesalget vil holde ved resten af året, så samlet vil danskernes køb af dagligvarer online og i detail formentlig nå en vækst på 15-18 procent.
— Henrik Hindborg, markedschef detail i Økologisk Landsforening
At coronaen har skubbet yderligere på væksten, kan bl.a. aflæses i salget i Coops dagligvarekæder.
”I nogle varegrupper krydser vi fingre for, at der ikke opstår en mangelsituation på fx økologiske kornprodukter, fordi der under coronakrisen er sket op mod en 25 pct. stigning i salget,” siger Thomas Roland, CSR-chef i Coop til Økologisk markedsrapport 2020.
Også online-dagligvarebutikkerne, hvis kundekartotek er blevet væsentligt udvidet under corona, oplever en større interesse for økologiske fødevarer end tidligere.
”Kunderne køber flere økologiske måltidskasser, samt økologisk konfekture, fersk kød, øl og vin, og vi tror på, at vores kunder vil have endnu mere fokus på sundhed og miljø efter Covid-19, og det forventer vi vil påvirke salget af økologi positivt,” siger Jack Enevoldsen, som er kategoridirektør i Nemlig.com, til markedsrapporten.
Michael Langberg, markedschef i Økologisk Landsforening, forklarer, at det er en velkendt tendens, at økologisalget får et ekstra boost i krisetider.
"Det skete også under finanskrisen i nullerne. Når vi bliver nødt til at skrue ned for det udadvendte liv, tager vi adfærden med hjem i stedet. Der skal jo stadig være mulighed for at leve sundt og forkæle sig selv med kvalitet og friske, lokale råvarer,” siger han.
Globalt sælger økologiske fødevarer også mere
under krisen. En analyse fra det britiske analysebureau Ecovia Intelligence
samt salgstal fra USA viser fremgang i
salget på helt op til 40 pct., men ifølge Michael Langberg er de optimistiske
forventninger til den fremtidige vækst ikke kun baseret på corona-effekten.
Midt i de positive meldinger fra dagligvarehandlen kaster corona'en en lang skygge over foodservicebranchen og eksporten. Væksten i foodservice i 2020 vil formodentlig derfor blive sat på pause, ligesom eksporten også vil være presset i 2020.
— Michael Langberg, markedschef i Økologisk Landsforening
I forordet til markedsrapporten for 2020 peger han derimod på, at intet tyder på, at de seneste års økologi-vækst er truet.
"På efterspørgselssiden er det næste økologiske vækstlag identificeret i form af et voksende segment, der er anderledes end de forbrugere, der tog økologien til sig de første 30 år. Og flere internationale trends peger økologiens vej," skriver Michael Langberg, men han erkender samtidig, at det boost, som coronaen i øjeblikket giver det økologiske detailsalg, har en bagside.
"Midt i de positive meldinger fra dagligvarehandlen kaster corona'en en lang skygge over foodservicebranchen og eksporten. Væksten i foodservice i 2020 vil formodentlig derfor blive sat på pause, ligesom eksporten også vil være presset i 2020," lyder hans vurdering.
I takt med at corona-smittet er på retur og flere og flere corona-restriktioner bliver rullet tilbage, er spørgsmålet nu, om den aktuelle vækst holder ved, eller om markedet vender tilbage til situationen fra før coronaens indtog. Nu er det igen muligt at spise frokost på jobbet og tage på restaurant, og ifølge Henrik Hindborg, vil det formentlig afkorte indkøbssedlen en smule.
Hvis man kikker
nøgterne på økologi-væksten på ca. 20 pct. i detailhandlen under corona, er den
efter hans vurdering drevet af to forhold. Dels en generel salgsvækst på
økologi, som naturligvis også brænder igennem i corona-tider, dels at økologien
godt og vel opsamler sin andel af den handel, der under corona-krisen er
flyttet fra udebespisning til køb i detailhandlen.
"Derfor må vi forvente, at økologi-væksten i detailhandlen falder lidt i stigningstakt hen over sommeren og efteråret - i takt med at restauranter og cafeer åbner," siger Henrik Hindborg.
Han peger i den forbindelse på, at det formentlig tager lidt tid, før udebespisningen kommer helt op i fulde omdrejninger.
"Så et realistisk bud for den økologiske vækst for hele 2020 i detailhandlen kommer helt op på ca. 15 pct."
Ifølge Henrik Hindborg er onlinesalget lidt af en joker, og hvis forbrugerne har fået smag for at få deres dagligvarer leveret på dørmåtten, er det efter hans vurdering ikke urealistisk, at den samlede vækst i det økologiske salg bliver endnu større.
"Jeg forventer, at en stor del af væksten i onlinesalget vil holde ved resten af året, så samlet vil danskernes køb af dagligvarer online og i detail formentlig nå en vækst på 15-18 procent," siger han.
Målt i kroner vil det efter hans beregninger svare til en rekordhøj vækst på mindst to mia. kr.
I Økologisk Markedsrapport 2020 kan du læse mere om de danske detailkæder og online dagligvarebutikkers økologiske salg. Ligesom du får et totalt og aktuelt overblik over økologien i Danmark.
Flere artikler fra samme sektion
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere
Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.