Annonce
Annonce
Nyt projekt skal være med til at sikre, at flere af de bornholmske køkkener bliver i stand til dokumentere bæredygtighed og brug af lokale, økologiske råvarer. Foto: Torben Ager
Bornholm indleder jagt på grønne spisesteder
Horestas nye bæredygtighedsmærke for spisesteder læner sig op ad succesen med graduering af Det Økologiske Spisemærke i guld, sølv og bronze.
Et nyt samarbejde mellem Horesta, Destination Bornholm, Gourmet Bornholm og Bornholms Landbrug & Fødevarer kan være med til at sikre, at flere af øens professionelle køkkener både får det nye bæredygtighedsmærke "Green Restaurant" og Det Økologiske Spisemærke, og ifølge Økologisk Landsforening er det et godt match.
Green Restaurant er et bæredygtigheds/miljø-mærke, som udover krav om økologi og brug af lokale råvarer har opstillet en række kriterier. De skal dokumentere, i hvor høj grad det enkelte køkken lever op til forskellige miljø- og klimakrav, som ikke er indregnet i Det Økologiske Spisemærke.
Selvom mange i turismeerhvervet allerede tænker bæredygtigt, er antallet af certificerede spise- og overnatningssteder ikke særlig stort på Bornholm. Kun 39 af landets 3359 økologiske spisemærker er p.t. tildelt bornholmske køkkener, men det kan der blive ændret på i de kommende år.
Med et tilsagn fra Bornholms Regionskommune på 365.000 kr. over to år, er den sidste del af finansiering bag projektet Bæredygtige Spisesteder og madoplevelser på solskinsøen Bornholm netop kommet i hus.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Bornholms Landbrug & Fødevarer, som dermed samlet har fået knap 1,3 mio. kr. til projektet. Det skal bidrage til at bringe øen helt i front, når det gælder bæredygtige spisesteder og madoplevelser, og går alt efter planen, kommer Bornholm formentlig til at huse nogle af landets første køkkener, som får mærket Green Restaurant. Det bliver udstedt af brancheorganisationen Horesta, som oplyser, at mærkningsordningen skal være med til at brande Danmark som en bæredygtig turistdestination.
Flere bæredygtige spisesteder
-
Ønsket om flere bæredygtige spisesteder på Bornholm bunder i et bredt samarbejde mellem Bornholms Regionskommune, Destination Bornholm, Business Center Bornholm, HORESTA, Gourmet Bornholm, Center for Regional og Turismeforskning, BOFA og Bornholms Landbrug & Fødevarer.
-
Projektet Bæredygtige Spisesteder og madoplevelser på solskinsøen Bornholm har fået knap 1,3 mio. kr. i støtte
-
Bidragsydere er Bornholms Regionskommune, Dansk Erhvervsfremmebestyrelse og Landdistriktspuljen
Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) glæder sig over det nye initiativ:
"Jeg er glad for, at vi ad denne vej kan bidrage til, at to af øens vigtigste erhverv, nemlig turisme og fødevarer, er med helt i front, når det handler om bæredygtighed," siger Winni Grosbøll.
De første skridt på rejsen bliver at give alle bornholmske fødevarevirksomheder viden om, og inspiration til, hvordan de kan arbejde med bæredygtighed. Specifikt er målet for 2021 og 2022, at mindst to-tre spisesteder på Bornholm bliver certificerede under ”Green Restaurant” LINK og får Det Økologiske Spisemærke, og derudover skal yderligere tre-fire spisesteder screenes, så de på kort tid kan erhverve de to mærker.
Benny Schou, formand for Horesta-Bornholm, håber at det øgede fokus på bæredygtighed vil øge antallet af gæster på Solskinsøen.
”Branchen er trængt af Covid-19. Men jeg håber alligevel, at mange vil tage imod projektet som en mulighed for at kigge ind i den tid, der kommer efter Covid-19. Bæredygtighed får betydning, når vores fremtidige gæster vælger spise- og overnatningssted,” siger Benny Schou, mens projektleder Elisabeth Falk, afdelingsleder for Miljø og Fødevarer hos Bornholms Landbrug & Fødevarer hæfter sig ved de muligheder, der tegner sig for en øget produktion af lokale fødevarer til øens køkkener.
"Mærkningen stiller bl.a. krav om, at køkkenerne skal bruge flere lokale fødevarer, så vores udfordring bliver, om vi kan dække behov i højsæsonen," siger Elisabeth Falk, som er meget spændt på, hvordan restauranterne tage imod det nye mærke, der har været længe undervejs.
Vi har hele tiden støttet Green Restaurant-mærket, fordi det udover økologi tager højde for bæredygtighed på områder, som spisemærkerne ikke rummer.
— Rikke Grønning, chefkonsulent i Økologisk Landsforening
Horesta lancerede i 2019 Green Restaurant som en lillesøster til certificeringen ”Green Key”, der er et internationalt turisme- og miljømærke. Tanken bag den nye mærkningsordning var at promovere grønne spisesteder, som lever op til en række bæredygtigheds- og klimaparametre i forhold til bygninger, vand- og energiforbrug, samt madspild, men ifølge Mikal Holt Jensen, miljøchef i Horesta, nåede ingen køkkener at få mærket, før kriterierne efter ønske fra branchen blev ændret til en certificering med flere niveauer – inspireret af Det Økologisk Spisemærke.
"Da vi lancerede mærket i 2019, var det ikke niveaudelt. Men på opfordring fra flere spisesteder valgte vi en opdeling, som den der har givet Det Økologiske Spisemærke succes," siger Mikal Holt.
Årlig kontrol af køkkenerne
Udover et grundniveau opererer Green Restaurant derfor med et bronze-, sølv- og guldmærke, som kræver den tilsvarende karat af Det Økologiske Spisemærke.
"Spisemærkerne er rigtig gode til økologi, men Green Restaurant bygger en række andre krav på omkring klima, bygningerne, energi- og vandforbrug, brug af lokale fødevarer og madspild," siger miljøchefen, som oplyser at lanceringen af mærket har ligget stille på grund af corona, men nu skal det ud i køkkenerne.
Rikke Grønning, chefkonsulent for foodservice i Økologisk Landsforening, håber på masser af medvind for Horestas nye mærke.
"Vi har hele tiden støttet Green Restaurant-mærket, fordi det udover økologi tager højde for bæredygtighed på områder, som spisemærkerne ikke rummer," siger hun.
Hvis det går, som hun og Horesta håber, bliver Bornholm allerede til sommer hjemsted for de første 'grønne spisesteder'.
De køkkener, som bliver tilmeldt ordningen, får et kontrolbesøg efter det første år, og efterfølgende hvert tredje år. Hvert efterår vil dele af kriterierne blive tjekket, hvor medlemmer skal indsende udvalgt dokumentation til Horesta.
Flere artikler fra samme sektion
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.
Efter et par trange år har griseproducenterne kurs mod lysere tider
Efterspørgslen efter økologisk grisekød er nu vokset så meget, at der igen er penge i at producere økologiske grise, viser en analyse fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.