Annonce

Annonce

30 pct. økologi i 2030 er ikke urealistisk

Hverken Coop eller Salling Group vil afvise, at det er muligt at nå 30 pct. økologi i dagligvarehandlen i 2030, men det kræver, at der for alvor kommer gang i produktudviklingen.

04. juni 2019
Læsetid: 4 minutter
Butikshylder med grøntsager

Ifølge de danske dagligvarekæder bliver der behov for en massiv produktudvikling, hvis det skal lykkes at nå Økologisk Landsforenings 2030- målsætning om 30 pct. økologi i dansk detailhandel, men det er ikke en umulig mission, vurderer kæderne. Foto: Økologisk Landsforening

Dagligvarebranchen er forsigtig med at spå om muligheden for at nå Økologisk Landsforenings 2030-mål om et økologisk forbrug på 30 pct. i 2030, men de mener ikke, at det er en urealistisk målsætning.

»Jeg tror, at det er realistisk at fastholde de seneste fire års vækstrate på 8-12 procent, og hvis vi kan det, så når vi målet om 30 pct. økologi i 2030,« siger Thomas Roland, CSR-chef hos Coop.

Også hos Salling Group, der driver Bilka, Føtex og Netto, er der tillid til, at det er muligt at fastholde økologiens nuværende momentum.

»Der er ingen tvivl om, at økologien fortsat er i vækst, og flere og flere danskere tilvælger hver dag økologi. Vi introducerer også hele tiden nye, økologiske varer. Fortsætter tendensen, så er det bestemt ikke urealistisk, at vi når 30 pct. i 2030,« lyder vurderingen fra Salling Group.

Samtidig fastslår dagligvarekoncernen, at det, som i andre sammenhænge, altid er svært at spå om fremtiden, og at et øget klima-fokus og ændrede forbrugsvaner kan rykke ved de kommende års fødevareforbrug.

Rema viser vejen

Nogenlunde samme melding lyder fra Rema 1000, hvor kommunikationschef Jonas Schrøder melder om fortsat høj vækst i økologisalget:

»Så ja, 30 pct. er realistisk, men det er svært at spå om, hvorvidt vores salg lander på 25 eller 35 pct.,« siger han.

Han nævner i den forbindelse, at prisudviklingen bliver en vigtig faktor, for selv om Rema 1000 markedsfører sig som en discountkæde med holdninger, er den norskejede franchaisekæde nødt til at lytte til kundernes ønsker.

»Når vi kigger gulerødder, kan vi se, at priserne på konventionelle og økologiske ligger meget tæt, og det har stor betydning for salget,« siger Jonas Schrøder, som mener, at salgsudviklingen vil afhænge meget af, om der kommer større volumen og øget effektivisering og produktinnovation i den hjemlige økologiproduktion.

»Vi har selv taget ansvar ved at blive medejer af Gram Slot, hvor vi hele tiden udvikler nye produkter.«

Lav det, folk spiser

De positive vurderinger fra kæderne bliver dog hurtigt fulgt op af flere forbehold, og ifølge Thomas Roland fra Coop bliver det nødvendigt at udvikle flere økologiske varer, som ikke kun henvender sig til ’idealisterne’, da gruppen af hardcore øko-kunder ikke er stor nok til at nå op på en økoandel på 30 pct.

»Det handler bl.a. om nemhed og genkendelighed. Det handler om pris og smag, og så skal man lave de retter, som folk spiser,« lyder hans lidt forenklede opskrift på at fastholde økologiens nuværende momentum.

Han peger på, at økologiandelen p.t. især halter i kategorier som færdigretter, brød og nydelsesmidler, og Coop oplever, at mange kundegrupper har en tendens til at holde sig til ret fasttømrede indkøbsvaner.

Derfor er det efter Thomas Rolands vurdering vigtigt, at fødevareproducenterne udvikler økologiske varianter af varer, som folk kender i forvejen. Og de skal ikke koste det dobbelte af de konventionelle alternativer, pointerer han.

»Du bliver nødt til at udvikle økologi til både de borgere, som elsker grill, til de der maksimalt vil bruge 20 minutter til at lave mad, og til de forbrugere som vil have traditionelle danske retter,« siger Thomas Roland.

Flere artikler fra samme sektion

Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter

Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.

16-04-2025 4 minutter Mere grønt,   Grøntsager

De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine

Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.

16-04-2025 6 minutter Mere grønt,   Grøntsager,   Det Økologiske Spisemærke

Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere

Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.

15-04-2025 3 minutter Events