Annonce
Annonce
2024 ligner et godt comeback-år for økologien
MARKEDSKLUMME: Carsten Ahrenfeldt, markedschef i Økologisk Landsforening, vurderer, at økologien har taget hul på et nyt år, hvor væksten vender tilbage.

Positive signaler fra branchen, skaber ny optimisme i markedsafdelingen i Økologisk Landsforening, som oplever, at kunderne vender tilbage til butikshylderne med økologiske varer. Foto: Moment Studio
I markedsafdelingen i Økologisk Landsforening har vi gennem længere tid sagt, at det økologiske salg er på en kurs væk fra stagnation og tilbage mod den stabile vækstrute, som de Ø-mærkede varer fulgte i en lang perioden forud for årene med corona og voldsom inflation.
Nu bekræftes den udvikling af vores kontakter i markedet. Senest fra Arla som gennem de seneste tre måneder har oplevet voksende vækstrater i salget af økologiske mejeriprodukter. Det understreger, at der for alvor er ved at komme hul på bylden. Men selv om vi får optimistiske tilbagemeldinger fra en række aktører i markedet, er det ikke nu, at vi kan læne os tilbage i stolen og tro, at væksten mere eller mindre kommer af sig selv.
Tværtimod er det nu, vi skal udnytte, at der i 2023 blev støbt et nyt fundament under kædestrukturen i dansk dagligvarehandel, som sagde farvel til både Aldi og Irma. En fælles opgave for branchen handler nu om at navigere det økologiske sortiment tilbage på hylderne til et niveau, der afspejler den voksende efterspørgsel, og som kan være med til at stimulere til yderligere salg ved at tilbyde varer, som både henvender sig til den prisbevidste forbruger og til kunden, som gerne vil betale lidt ekstra for en bedre kvalitet.

Målet må være at skabe mest mulig plads til økologien på et marked, hvor der er kamp om de gode budskaber, og hvor mange stadig kigger efter prisskiltet. For økologien spiller jo rigtig godt sammen med klima- og bæredygtighedsagendaerne og behovet for et varieret prisudbud på hylderne.
Aktuelt varsler både Lidl og Salling Group lavere priser på plantebaserede fødevarer uden at kæde deres kampagner sammen med økologi. Så længe det ikke går ud over afregningen til producenterne, er det positivt, hvis de plantebaserede varer bliver billigere, og det bliver i den forbindelse en vigtig opgave at forklare forbrugerne, hvorfor økologi og klima ofte går hånd i hånd.
Via foreningens partnerskaber med de danske dagligvarekæder håber vi, at det bliver muligt at nudge flere kunder til at navigere efter andre værdier end pris, så de vender tilbage til et indkøbsmønster, hvor der igen bliver plads til flere af de økologiske højkvalitetsprodukter, som det seneste år er forsvundet fra butikshylderne. Medicinen er enkel.
Det handler om, at vi skal blive endnu bedre til at kommunikere fordelene ved økologi, så kunderne forstår, hvad det er, de får, når de stopper økologiske varer i indkøbskurven, og jeg håber, at kæderne er klar til at give de økologiske varer en mere fremtrædende placering i butikkerne og via diverse nudging-initiativer, så de positive salgsmeldinger bliver konfirmeret i form af en solid fremgang i det økologiske salg i 2024.
Flere artikler fra samme sektion
Spisemærkerne er på vej tilbage på danmarkskortet
Til sommer forventer Fødevarestyrelsen at lancere et nyt danmarkskort over alle landets spisemærkede restauranter.
Økologien åbner nye døre for jysk konferencecenter
Selv om Vingsted Hotel & Konferencecenter har fået Det Økologiske Spisemærke i bronze, er der stadig plads til, at køkkenet kan holde fast i en håndfuld små lokale fødevareproducenter.
Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk
Økologisk rapsolie fra Danmark har mange gode egenskaber, og Dragsbæk-koncernen efterlyser flere producenter, som kan sikre tilgangen af råvarer til nye produktlanceringer.