Annonce
Annonce
"Skal vi fremover kunne brande os som foregangsland for den fremtidige fødevareproduktion, er vi selvfølgelig nødt til at gøre produktionen endnu mere klimavenlig - både i det økologiske og konventionelle landbrug," sagde fødevareminister Mogens Jensen (S) Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Fødevareministeren vil kæmpe med økologerne mod myter
Kritikken af økologiens klimaaftryk er unuanceret, sagde fødevareministeren, da han besøgte det økologiske topmøde på Lundsgaard Gods.
Der var flere anledninger til klapsalver, da fødevareminister Mogens Jensen (S) torsdag gæstede det økologiske topmøde på Lundsgaard Gods og uddelte en pris til TDC Group og Kokkenes Køkken for at have opnået Det Økologiske Spisemærke nr. 3.000.
Men trods de gode historier om udbredelsen af Det Økologiske Spisemærke, en branche i vækst og en målsætning fra regeringen om at fordoble økologien i Danmark, er der også udfordringer for økologien.
"Jeg bliver tit mødt med holdningen om, at økologiske landbrug er dårligere for klimaet end konventionelle landbrug. Det oplever I nok også, men I ved også, at det ikke er så sort/hvidt. I mandags (21. oktober, red.) besøgte jeg Kroghsminde i fire timer, og det var et dejligt eksempel på et økologisk landbrug og en god introduktion til, hvordan fremtidens klimavenlige landbrug ser ud," sagde Mogens Jensen om Jens Kroghs gård, der er CO2-negativ - altså sparer bedriften atmosfæren for drivhusgasser, når man medregner den energiproduktion, som Jens Kroghs biogasanlæg og vindmølle producerer.
"Med det udgangspunkt er det også vigtigt, at vi i fællesskab bliver bedre til at fortælle, hvordan virkeligheden ser ud - især på sociale medier. Jeg kan love for, at jeg vil kæmpe den kamp sammen med jer," sagde ministeren, der dog samtidig mindede om, at økologien ikke må stå stille.
"Vi har brug for en økologisk produktion, der belaster klimaet mindre, og som hjælper os med at opfylde FN's verdensmål - her ved vi, at økologi er en del af løsningen. Skal vi fremover kunne brande os som foregangsland for den fremtidige fødevareproduktion, er vi selvfølgelig nødt til at gøre produktionen endnu mere klimavenlig - både i det økologiske og konventionelle landbrug. Det kommer os alle sammen til gode," fastslog han.
Regeringen vil næste år fremlægge en handlingsplan for, hvordan den når i mål med at fordoble økologien i Danmark frem mod 2030. Her er tale om en fordobling i både det økologiske areal, eksporten og danskernes forbrug.
Flere artikler fra samme sektion
Året der gik i Økologisk Landsforening
Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.
Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024
Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.
Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider
Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".