Annonce
Annonce
Risikoen for giftskader på børn og fostre får nu fødevareminister Mogens Jensen til at ønske et forbud mod import af frugter, som er sprøjtet med pestidet chlorpyrifos. Foto: Colourbox
Fødevareminister vil forbyde salg af importeret frugt med rester af sprøjtegift
Fødevareminister Mogens Jensen (S) vil forbyde brug af insektgiften chlorpyrifos, der findes i ca. en tredjedel af alt importeret citrusfrugt, som ikke er økologisk dyrket.
På basis af ny forskning advarer Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) nu om, at chlorpyrifos kan være skadeligt for især udviklingen af hjernen hos børn og fostre, og EU-forskere opfordrer til helt at udfase stoffet.
Den kontroversielle pesticidart chlorpyrifos har været helt forbudt i
Danmark siden 2012, men alligevel ligger der masser af citroner, appelsiner og vindruer med
rester af stoffet på hylderne i de danske supermarkeder, og ifølge DR vil fødevareminister Mogens Jensen nu helt forbyde salg af importvarer, som er sprøjtet med chlorpyrifos.
Ingen af de varer, der er behandlet med de her stoffer, skal kunne komme ind i Danmark.
— Fødevareminister Mogens Jensen til DR Orientering
Ifølge DR er insektgiften en af verdens mest anvendte former for pesticid, og den er stadig godkendt til salg i over 100 lande, og Fødevarestyrelsens undersøgelser fra 2016 - 2018 viser, at der findes sprøjterester i ca. en tredjedel af den importerede citrusfrugt, som ikke er dyrket økologisk.
Producenter skifter til andre stoffer
Philippe Grandjean er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet. Han har i flere år på det kraftigste advaret om, at rester af insektgiften i vores kost kan medføre skader på den menneskelige hjerne – især i de tidlige fosterstadier, hvor hjernen udvikles. Og han har i særlig grad været kritisk over for, at EU’s Fødevareagentur EFSA har godkendt stoffet i vidt omfang til produktion af ikke mindst citrusfrugter.
Til P1 Orientering forklarer han, at han sidste år kiggede producenternes rådata i sømmene og opdagede, at de havde fuppet med dem, og at EFSA lod sig fuppe. Han mener, at det har taget EFSA alt, alt for længe at reagere på den viden. Han påpeger også, at der kan være problemer med en række andre stoffer af organiske fosforforbindelser, der minder om chlorpyrifos.
Der gælder en insektgift, der hedder chlorpyrifos-methyl, som
er næsten identisk med chlorpyrifos, og der har EFSA endnu ikke truffet en afgørelse, påpeger professoren over for DR, og han mener, at der er en nærliggende risiko for, at producenterne vil hoppe over til disse beslægtede stoffer, som ikke er undersøgt til bunds,
hvis
chlorpyrifos udfases.
Forsker: spis økologisk frugt
Ud fra en lægelig synsvinkel anbefaler han derfor, at man skal holde sig til økologisk frugt og grønt, specielt hvis man er gravid. Og specielt, hvis man har småbørn i familien.
"Lad os lægge pres på ministeren som forbrugere – lad os alle sammen spise økologisk frugt og grønt. Og lad os alle sige til landbruget: Det med kemisk produktion, som man kalder konventionel produktion. Det er det slet ikke. Det er det økologiske, der er konventionelt. Vi har i dag overvejende kemisk landbrugsproduktion, og vi skal ud af al den kemi. Så vi undgår overraskelser, hvor man finder ud af, at tusinder og atter tusinder børn har fået skader på hjernen som følge af, at vi har villet bekæmpe nogle skadedyr med nogle stoffer, som desværre viste sig også at være skadelige for børns hjerner," siger Philippe Grandjean til P1 Orientering.
Det er bl.a. advarsler fra den danske forsker, som nu får fødevareministeren til at reagere.
"Ingen af de varer, der er behandlet med de her stoffer, skal kunne komme ind i Danmark. Og det forbud kan du etablere under de nuværende EU-regler, hvis du kan påpege, at der er en sikkerhedsrisiko. Og det har EU nu selv påpeget, at der er, siger Mogens Jensen i Orientering på P1.
Læs også: Forsker sår tvivl om EU-godkendelse af insektgift
Flere kæder rykker nu
Kunder i Rema 1000 skal fremover ikke risikere, at grønt og frugt indeholder spor at stoffet chlorpyrifos, oplyser kæden i en pressemedelelse, som fortæller, at discountkæden indfører nultolerance over for sprøjtemidlet.
”Flere undersøgelser tyder på, at stoffet skader udviklingen hos
små børn – og nu viser endnu en undersøgelse, denne gang fra den
europæiske fødevaresikkerhedsenhed, at stoffet kan være skadeligt. Med
så mange ting, der peger på, at stoffet er dybt problematisk, så
indfører vi nu en nul-tolerance i vores varer,” siger Anders Jensen,
indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000.
Salling Group følger trop. Detailkoncernen har tidligere meldt ud, at Føtex, Bilka og Netto ville afvente, at myndighederne selv satte grænseværdierne ned, men efter gårsdagens udmelding fra fødevareministeren, har gruppen taget stilling, skriver FødevareWatch.
"I Salling Group støtter vi op om en så stram regulering på pesticidområdet som muligt, og derfor har vi også valgt, at stoffet skal forbydes. Det ser vi som et naturligt skridt i vores fokus på forbrugersikkerhed," udtaler Carina Jensen, kvalitetschef for Salling Group til netmediet.
.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.