Annonce

Annonce

Kvinde læser i Årsbrevet

Klimakrise, historisk høj inflation og forsyningskrise er nogle af de udfordringer, som økologerne har tacklet i indeværende år, og de har høstet vigtige erfaringer, som giver inspiration og styrke på tærsklen til et nyt år, lyder vurderingen fra Økologiens HUs Foto: Jakob Brandt

Et blik tilbage for at se fremad

Økologisk Landsforening har netop udgivet Øko-Året 2022, der er foreningens årsbrev og et tilbageblik på de mange aktiviteter, resultater og begivenheder, som har præget et år, som på flere måder har været unikt.

”Øko-Året er den samlende kraft, der husker os på alt det stærke, spændende og også det vanskelige, vi arbejder med i løbet af et år,” siger Vivienne Kallmeyer, kommunikationskonsulent i Økologisk Landsforening og redaktør for Øko-Året.

En af de artikler fra årsbrevet, som hun fremhæver, handler om den økologiske markedssituation 2022 set i lyset af råvaremangel, stigende energipriser, krig i Europa og inflation.

”I 2022 har intet været, som det plejer. Derfor er artiklen også skrevet lige op til deadline for at komme så tæt på den aktuelle situation som muligt med den indbyggede risiko, at den allerede er forandret dagen efter deadline. Det viser med tydelighed, hvilke vilkår rigtigt mange af vores medlemmer arbejder under, og dermed den usikkerhed som 2022 i høj grad har været præget af,” siger hun.

Stærkt fællesskab viste sit værd 

Men 2022 har også været positivt præget af et stærkt fællesskab, som viste sit værd efter et par år med isolation grundet corona-pandemien. Økodag tiltrak mere end 130.000 besøgende, Høstmarked genopstod – og det samme gjorde fysiske messer, events og folkemøder.

Projektet Organic Fair Food Fighters bandt økologiske bånd mellem Østafrika, danske efterskoleelever og køkkenpersonalet på skolerne. Et folketingsvalg gav foreningen mulighed for at arrangere vælgermøder og komme på banen med forslag om at nedsætte momsen på økologiske fødevarer.

”Årsbrevet er selvfølgelig et overblik over årets begivenheder, men det er også tænkt som en udgivelse, der gennem tilbageblik giver inspiration og styrke til fremtiden,” siger Vivienne Kallmeyer.

Øko-Året 2022 er leveret med post til medlemmer af Økologisk Landsforening og kan desuden læses online her, eller på Økologisk Landsforenings website.

Flere artikler fra samme sektion

Fødevarestyrelsen: Man behøver ikke smide sine øko-æg ud

Så længe man følger DTU Fødevareinstituttets anbefaling om at begrænse indtaget af øko-æg, behøver man ikke kassere dem, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

24-01-2023 2 minutter Miljø,   Æg og fjerkræ

Forbrugerråd: Sådan kan du mindske risikoen for PFAS

PFAS-stofferne er udbredte i dagligdagsting som stegepander, regnjakker og sko. Nu er de også fundet i økologiske æg. Forbrugerrådet Tænk har udarbejdet en guide til, hvordan man kan undgå de farlige fluorstoffer.

23-01-2023 3 minutter Miljø

Europæere spiser for få bælgfrugter - og Danmark skraber bunden

Bælgfrugterne kan ikke finde vej til tallerkenerne i flere europæiske lande, viser et studie i forbruget. Forskeren bag peger på to hovedårsager.

20-01-2023 4 minutter Bælgfrugter,   Forskning