Annonce

Annonce

Det Økologisk spisemærke i guld, sølv om bronze

Spisemærkerne er hele omdrejningspunktet for omlægningen af de professionelle køkkener, og det vil være en katastrofe for omlægningen, hvis de forsvinder, mener Mona Carøe. Foto: Jesper Rais

Redningen af spisemærket er årets bedste julegave til de professionelle køkkener

MARKEDSKLUMME: Efter flere ugers usikkerhed om fremtiden for de økologiske spisemærker er beskeden om, at politikerne har valgt at redde det vigtigste værktøj for omlægningen til økologi uden tvivl årets bedste julegave, mener Mona Carøe,cheføkonoma på Regionshospitalet Randers.

Mona Carøe, cheføkonoma, Regionshospitalet Randers og forperson for Udvalget for professionelle køkkener i Økologisk Landsforening

Lige så chokeret jeg blev, da jeg hørte, at politikerne ville afskaffe Det Økologiske Spisemærke, lige så glad blev jeg, da det lige før jul stod klart, at der er sikret et politisk flertal for at redde spisemærkerne, så de kan køre videre i 2024. Det er årets bedste julegave til de mange professionelle køkkener, som allerede har et spisemærke eller arbejder på at få det.

Ideen om at droppe spisemærkerne var fuldstændigt katastrofal og helt useriøs i forhold til alle de køkkenprofessionelle, som har arbejdet med omlægning af deres køkkener. Tanken var simpelthen ikke til at bære, og har man bare fulgt lidt med på de sociale medier i de seneste uger, kan ingen længere være i tvivl om, hvor stor betydning hele branchen tillægger spisemærkerne i forhold til omlægningen af de professionelle køkkener.

Spisemærkerne er hele omdrejningspunktet for det enkelte køkkens arbejde med økologien. De minder køkkenpersonalet om, at økologien spiller en vigtig rolle, og de er med til at sætte en retning for arbejdet i køkkenet.

Mona Carøe, forperson for Udvalget for professionelle køkkener i Økologisk Landsforening er lettet over at Det Økologiske Spisemærke er reddet, og hun håber at der bliver tale om en permanet redning, så der ikke igen bliver skabt usikkerhed om økologiomlægningen i de professionelle køkkener
Mona Carøe, forperson for Udvalget for professionelle køkkener i Økologisk Landsforening er lettet over at Det Økologiske Spisemærke er reddet, og hun håber at der bliver tale om en permanet redning, så der ikke igen bliver skabt usikkerhed om økologiomlægningen i de professionelle køkkener

Kravene til dokumentationen bag spisemærkerne og statskontrollen af de spisemærkede køkkener er samtidig med til at sikre en høj grad af troværdighed bag den økologiske mad. Når køkkenerne skifter en konventionel råvare ud med en økologisk, kan de straks se effekten via opgørelsen over økologiprocenten. På den måde fungerer spisemærkerne samtidig som en væsentlig motivationsfaktor, og de har i høj grad bidraget til at skabe de kulturændringer, som er nødvendige, når man vælger at købe årstidens råvarer og bruger flere grøntsager og bælgfrugter i maden.

Samtidig viser erfaringerne, at har et køkken først fået bronzemærket, vælger mange at sigte mod næste trin, som er sølvmærket.

Jeg kan selv huske, hvordan vi blev motiveret af spisemærkerne og den voksende økologiprocent, da hospitalet gik fra bronze til sølv, og til vi i 2016 blev landets første guldmærkede hospital. Det gav en stor stolthed blandt personalet, at vi kunne skilte med guldmærket, og i dag er den økologiske mad blevet en vigtig del af brandingen af regionshospitalet. Siden er andre hospitaler fulgt i vores fodspor.

Det er kun halvanden måned siden, at de mange private og offentlige køkkener, som i år har modtaget et spisemærke, blev hyldet af hele branchen, som var samlet til Økologisk Landsforenings inspirationsdag i Skuespilhuset i København. Jeg er utrolig glad for, at de også i 2024 får mulighed for at skilte med økologien sammen med alle os andre. Jeg håber samtidig, at vi ikke igen til næste år risikerer at havne i en situation, hvor der for at spare nogle få mio. kr. bliver sået tvivl om behovet for Det Økologiske Spisemærke og den statslige kontrol, som er en uundværlig drivkraft for omlægningen af de professionelle køkkener.

Tak for gaven og god jul.

Flere artikler fra samme sektion

Helle Friberg er afklaret med sin opsigelse, men erkender, at den rummer sorg og usikkerhed

Efter syv år som direktør i Økologisk Landsforening har Helle Borup Friberg valgt at stoppe. Hun kom til en græsrodsorganisation i økonomiske problemer, men har siden professionaliseret foreningen og gjort både strategien og kommunikationen skarpere, mener hun.

05-11-2024 14 minutter Økologisk Landsforening

Vi bør fejre de økologer, der går en ekstra mil for Økologisk Landsforenings mærkesager

DEBAT: Gennem året har Økologisk Landsforening haft tre mærkesager, og vil foreningen skabe mere opmærksomhed om dem og virkelig forankre dem i samfundet, kunne den med fordel indgå partnerskaber med fx Dansk Vegetarisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening.

01-11-2024 3 minutter Debat

Når det bliver forår i november

FORPERSONENS ORD: De nye salgstal fra 3. kvartal i 2024 viser, at salget af økologiske fødevarer er steget med 13,6 pct. i forhold til salget i samme periode 2023. Det må da siges at være forårsstemning i en efterårsmåned.

01-11-2024 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening