Annonce

Annonce

71 procent af de ikke-økologiske frugter og 38 procent af de ikke-økologiske grøntsager indeholder pesticidrester, viser den netop offentliggjorte pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen.

Ny rapport: Pesticidrester i mere end halvdelen af ikke-økologisk frugt og grønt

Pressemeddelelse

Økologi er langt det sikreste valg, hvis man vil undgå rester af pesticider i sin mad. Det fastslår Fødevarestyrelsens netop offentliggjorte årlige pesticidrapport, som igen viser, at der i gennemsnit er rester af pesticider i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager i butikkerne. Det er forståeligt, at stadig flere danskere handler ud fra et forsigtighedsprincip og vælger økologi fremfor at satse på, at pesticidrester er uskadelige, mener formand for Økologisk Landsforening.

Der er gennemsnitligt pesticidrester i mere end halvdelen af den ikke-økologiske frugt og grønt, der bliver solgt i de danske butikker. Det viser den netop offentliggjorte Pesticidrapport 2018 fra Fødevarestyrelsen, som hvert år kontrollerer en række fødevarer for pesticider.

71 procent af de ikke-økologiske frugter og 38 procent af de ikke-økologiske grøntsager indeholder pesticidrester, viser rapporten.

"Fødevarestyrelsens pesticidrapport slår endnu engang fast, at økologi er langt det sikreste valg, hvis man vil undgå pesticidrester i sin mad. Fraværet af pesticider er netop den væsentligste årsag til, at danskerne vælger økologi. Og salget af økologiske varer stiger massivt år for år – ikke mindst økologisk frugt og grønt," siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Flest pesticidrester i udenlandsk frugt og grønt

  • Fødevarestyrelsen lavede i alt 1.212 stikprøver af frugt og grønt i 2018.

  • Der blev fundet rester af pesticider i 44 procent af dansk konventionel frugt, mens andelen af prøver med fund produceret i øvrige EU-lande og lande uden for EU var henholdsvis 72 og 81 procent.

  • I 22 procent af de konventionelle danske grøntsager blev der fundet rester af pesticider, mod hhv. 50 og 35 procent af grøntsagerne produceret i EU og uden for EU.

  • Der blev i stikprøvekontrollen i 2018 taget prøver af i alt 195 økologiske produkter. Alle var uden rester af syntetiske pesticider, og alle prøver var i overensstemmelse med økologi-reglerne.

Frugt og grønt er den største økologiske varegruppe med en omsætning på 4,3 mia. kr. i 2018 foran mejerivarerne mælk, ost og æg, der havde et salg på 3,4 mia. kr. Salget af økologiske grøntsager steg med 18 procent fra 2017 til 2018 og økologisk frugt med 11 procent.

Danskerne bruger forsigtighedsprincippet

Fødevarestyrelsen vurderer, at pesticidrester under grænseværdien enkeltvist er uproblematiske for helbredet. Flere forskere har imidlertid ikke den samme vurdering og peger blandt andet på, at der kan opstå de såkaldte cocktaileffekter mellem rester af forskellige pesticider.

Desuden er rester af insekt-pesticider i vores mad mistænkt for at skade børns hjerneudvikling, ligesom en stribe svampemidler potentielt kan være hormonforstyrrende og have en negativ effekt i forhold til vores reproduktion.

- Der findes ikke nogen entydige svar på, hvad cocktaileffekten af de mange stoffer, vi bliver udsat for i vores hverdag, betyder for vores helbred. Men der kommer konstant nye tankevækkende forskningsresultater. Derfor er det meget forståeligt, at stadig flere danskere handler ud fra et forsigtighedsprincip og vælger økologi fremfor for at satse på, at pesticidrester ikke er skadelige, siger Per Kølster.

Nemt at reducere pesticidindtaget med næsten 50 procent

Hvis man vil skåne sig selv og sin familie for pesticidrester, kan man gøre en stor forskel med en lille indsats. Ved at vælge økologi hver gang man køber æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler, kan man således næsten halvere sit indtag af pesticider.

Det viser en rapport fra DTU Fødevareinstituttet (se figur 9 på s. 43 i linket nedenfor). , som sammenholder mængden af pesticidrester i forskellige fødevarer fundet i perioden 2012-2017 med danskernes gennemsnitlige indtag af de pågældende varer.

Læs mere på hjemmesiden for Ren Madglæde.

LINKS:

DTU Fødevareinstituttets rapport om pesticider i danske varer 2012-2017

Kampagnesite: 5 der gør en forskel

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Irma forsømte at imødekomme den prisbevidste forbruger

Discountbutikkernes succes skyldes ikke, at danskerne vil have det hele til det halve, men at de er gået op i markedet og har fået et større og langt mere interessant udvalg end tidligere, lyder analysen fra Flemming Birch. 

03-02-2023 3 minutter Detailhandel

Antallet af økologiske spisemærker vokser hver eneste dag

Gennem de seneste fem år er der i gennemsnit hver eneste dag mere end et professionelt køkken, som har modtaget Det Økologiske Spisemærke, og i år gennemfører Økologisk Landsforening flere projekter, som skal øge kendskabet til den gratis mærkningsordning.

02-02-2023 5 minutter Det Økologiske Spisemærke

Danske producenter af økologiske fødevarer går på jagt efter ny vækst i udlandet

I dagene fra 14.-17. februar deltager 31 danske virksomheder på verdens største økologiske fødevaremesse i Nürnberg, hvor de skal forsøge at sætte yderligere skub i eksporten.

02-02-2023 4 minutter Eksport